Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Outloni jsou jediní jedovatí primáti. Pytláky jsme přesvědčili, aby je chránili, řekl Příbrský

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
19. února 2021
05:00

Pro většinu lidí jsou outloni z indonéské Sumatry roztomilé, neškodné vykulené opičky, pro Františka Příbrského z Ústí nad Labem je jejich ochrana posláním. Místní obyvatelé totiž dlouho nechápali, že by měli outloně a luskouny chránit a prodávali je pašerákům zvířat. To se Příbrský snaží od roku 2012 změnit, projektem The Kukang Rescue Program šíří osvětu mezi místními a dokonce přesvědčil některé pytláky, aby jediné jedovaté primáty chránili. Jak ji to jde, řekl v Blesk Podcast.

O životě outloňů toho vědci prozatím zjistili velmi málo. Donedávna třeba vůbec nevěděli, že se outloni živí pryskyřicí stromů. Místní obyvatele přesto outloně loví, aby je mohli pověsit turistům na krk a ti se s nimi vyfotili. Podle Příbrského však zvířata dlouho v zajetí nevydrží, a tak si jejich zajatce rychle pořídí nového outloně. Jeho chov však není příliš bezpečný, neboť outloni mají na vnitřní straně loktů jedové žlázy, které produkují toxin, jenž si outloni smíchají se slinami a mohou jím otrávit predátory, včetně člověka.

„Byl jsem osobně pokousaný outloněm. Neměl jsem horší reakci po kousnutí, ale v jedné zoologické zahradě byla ošetřovatelka pokousaná, dostala anafylaktický šok a musela být převezená do nemocnice,“ jmenoval příklady ze své praxe, kdy kousnutí přineslo komplikace a dokonce jsou zaznamenané také úmrtí po kousnutích. 

Stovky zachráněných zvířat

K ochraně outloňů se František Příbrský dostal v roce 2012, když dokončoval magisterskou práci o ochraně zvířat a dostal se na Sumatru. „Nechápal jsem, proč se s outloni obchoduje, když jsou stejně chránění jako orangutani. Výsledkem mého pátrání bylo, že na Sumatře nebyla jediná organizace, která by se jejich ochranou zabývala,“ prozradil, proč se rozhodl pro vznik The Kukang Rescue Program. Na Sumatře založil environmentální školu a vzdělává místní obyvatele v ochraně přírody.

Mezi větší úspěchy lze zařadit, že přesvědčil některé farmáře, kteří si přivydělávali lovem outloňů, aby je naopak chránili v rezervaci. Další farmáře zase zahrnuli do svého programu Kukang Coffee, naučili je efektivněji pěstovat kávu, odkoupili ji od nich a na oplátku farmáři přestali lovit zvířata. „Ve chvíli, kdy se do toho zapojili peníze, kdy nabizíme pytlákům výplatu, farmářům přivýdělek, tak se v oblasti neloví a můžu říct, že se nám podařilo zachránit stovky zvířat před potencionálním ulovením pytláky nebo zastřelením farmáři,“ mluví o velkém úspěchu Příbrský.

Proč orangutani loví outloně, jak se zhoršila ochrana přírody během koronaviru, a proč kvůli obchodu se zvířaty hrozí další pandemie, prozradil ředitel The Kukang Rescue Program František Příbrský v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Pytláky jsme přesvědčili, aby chránili přírodu, řekl Příbrský - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi