Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladá hrdinka Kristýna (15) z České Lípy zachránila život sousedovi: Po pádu měl zapadlý jazyk

Autor: jel, VaB - 
5. února 2021
17:26

Kristýnu K. probudily hlasité zvuky. Nejprve dostala strach, že se do jejich bytu někdo vloupal, pak jí ale došlo, že rány vycházejí zpoza stěny. Napadlo ji, že starší soused možná spadl ze schodů, vzbudila proto tatínka a ten šel souseda zkontrolovat. Bylo zamčeno, a proto zavolal na tísňovou linku. Policie našla souseda těžce zraněného.

„Řekla jsem taťkovi, že mám pocit, že soused spadl ze schodů, protože už je takový starší,“ uvedla dívka pro TV Novu. Táta Kristýny, Marek N., šel dům souseda prozkoumat, jestli se dovnitř někdo nevloupal, dveře byly zamčené, zavolal proto na tísňovou linku. To sousedovi zachránilo život. 

Spadl totiž tak nešťastně, že si přivodil vážná zranění, byl v bezvědomí a měl zapadlý jazyk. „Přes okno bylo vidět tělo ležícího muže v místnosti, když jsme vstoupili do domu, měl zkrvavenou hlavu, krev byla na schodech i na zdech,“ popsal televizi policista Michal Franc. 

Policisté se na zraněného muže snažili dozvonit, avšak marně. Dovnitř se proto museli dostat sami. „V domě objevili pod schodištěm ležícího 79letého seniora v bezvědomí. Policisté mu uvolnili dýchací cesty a kontrolovali jeho životní funkce do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Když seniora prohlédl lékař, konstatoval, že pádu ze schodů zřejmě předcházela závažná zdravotní indispozice související s jeho dlouhodobou diagnózou,“ informovala policejní mluvčí Ivana Baláková.  

Dodala, že je muž stále v nemocnici, jeho stav se ale lepší. Díky Kristýně, která nezvyklé zvuky neignorovala a přivolala pomoc, se povedlo zachránit lidský život. Pochvalu si vysloužila od zdravotníků i od tatínka. „Jsem pyšný, dostala ode mě dárek,“ prozradil hrdý otec. „V dnešní době není to, že někdo vyslyší  naše volání o pomoc, tak samozřejmé, a proto si oba Českolipané zaslouží náš respekt,“ přidala se Baláková. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi