Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policisté se rozloučili se psím hrdinou: Během desetileté služby pomohl vyřešit stovky případů

Autor: chal - 
18. prosince 2020
11:12

Deset let služby, kolem stovky nalezených hledaných lidí, zhruba 150 vypátraných předmětů... Taková je bilance psího veterána Adaga, který roky věrně sloužil policistům z Karlovarského kraje. 

Stovky případů pomohl policistům z Karlovarského kraje vyřešit pes Adag, kterému ale doma říkají Fox. Ve službě byl německý ovčák deset let, během kterých našel kolem stovky hledaných osob a pomohl vypátrat zhruba 150 ztracených nebo odcizených předmětů. Během své kariéry také nasbíral několik ocenění za účast ve psích závodech. Nyní odešel do zaslouženého důchodu.

Adag se narodil 15. února 2009 v policejní chovné stanici v Domažlicích. Už jako štěně ale putoval do Karlovarského kraje k tamním policistům, kde mu byl přidělen psovod. Po jeho boku se pak Adag vycvičil a složil zkoušky hlídkového psa, později úspěšně složil i zkoušky pátracího psa a psa pořádkové jednotky.

Díky vynikajícím výsledkům u zkoušek policisté začali Adaga posílat na různé soutěže a psí závody. Pravidelně se umisťoval na stupni vítězů na přeboru policejních psů Karlovarského kraje, a dokonce se zúčastnil i mezinárodních závodů v Německu.

Přese všechny úspěchy ale čas utíká rychle, a tak Adag jako jeden z nejstarších policejních psů ve službě zamířil do důchodu. Psí veterán si zasloužený odpočinek užije u svého psovoda, kterému už pomáhá s výcvikem svého nástupce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi