Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do babyboxu v Pardubicích odložili novorozeně: Jiřinka byla celá v modrém

Do babyboxu v Pardubicích odložili novorozence: Jiřinka byla celá v modrém. (ilustrační foto)
Do babyboxu v Pardubicích odložili novorozence: Jiřinka byla celá v modrém. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK, rc - 
14. prosince 2020
13:23

Do babyboxu v Pardubicích v pondělí někdo odložil novorozenou holčičku. Dostala jméno Jiřina. Je v pořádku a narodila se nejspíš před dvěma dny, sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. 

V modrém kabátku s kapucí a v modrých dupačkách byla nalezena v pardubickém babyboxu novorozená holčička! Na sociální síti Facebook na stránce BabyBox – Šance pro odložené děti uvedl zakladatel sítě Babyboxů Ludvík Hess, že podle barvy oblečení si myslel, že se jedná o chlapečka. „Podle obrázků, které jsem viděl v počítači pečlivě oblečená, celá v modrém, takže jsem se původně domníval, že se jedná o chlapečka,“ uvedl v příspěvku s tím, že holčička se pravděpodobně narodila před dvěma dny. „Pupečník měla ošetřený gumičkou do vlasů. Jistě byla nakrmená a měla plenu. S úzkostí si představme, jaké rozhodování předcházelo jejímu odložení do babyboxu,“ dodal Hess.

Podle zdravotníků je holčička, která dostala jméno Jiřinka, zdravá. Novorozená dívka se jmenuje po dárkyni, která letos financovala výměnu babyboxu v Nymburku. Pardubická schránka funguje od roku 2008. Dosud přijala osm dětí, naposledy v dubnu 2018. Stejný počet přijal babybox v nemocnici v Olomouci.

„Prvenství drží Praha s 39 odloženými dětmi, na druhém je místě Brno s 19 nechtěnými novorozenci,“ uvedl Hess.

Do babyboxů od jejich vzniku v roce 2005 lidé odložili 116 dívek a 97 chlapců. V ČR je 77 speciálních schránek, jde v podstatě o novorozenecký inkubátor, který po vložení dítěte zapne vyhřívání a ventilaci a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál.

Matky se mohou utajeně vzdát potomka také prostřednictvím sítě porodnic, které umožňují anonymní porod. Po něm mohou dát dítě k adopci. Podle lékařů má navíc toto řešení výhodu v tom, že je známá historie dítěte, jeho původ i zdravotní stav matky. Žena si navíc může souhlas s adopcí rozmyslet až do konce šestinedělí.

VIDEO: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess spolu se starostou Prahy 8 slavnostně zpřístupnili nový babybox u Libeňského zámku

Video  Zakladatel babyboxů Ludvík Hess spolu se starostou Prahy 8 slavnostně zpřístupnili nový babybox u Libeňského zámku.  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

nika70 ( 14. prosince 2020 16:05 )

Nemůžou těm dětem dávat pěkný jména a ne jak po starých babkách a dědcích?!

frantacizek ( 14. prosince 2020 15:04 )

ještě bych jich pár měl...pro jistotu více, slibuje to méně roztržek s partnerkou o jméně dcery

frantacizek ( 14. prosince 2020 15:02 )

modrá je dobrá tak hezký start do života, akorát ti mohli dát lepší jméno, něco jako Sofie, Nicole, Laura, Klara

Zobrazit celou diskusi