Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slavný grafiťák Banksy udělal na dům „Hepčík!“ Učinil z jeho majitelky multimilionářku?

Autor: ČTK, yks - 
11. prosince 2020
23:09

Chtěla prodat svůj dům na nejstrmější britské ulici v jihoanglickém Bristolu, jenže teď má problém. Na fasádu jejího domu totiž umístil své dílo jeden z nejslavnějších výtvarníků světa, známý pod přezdívkou Banksy. Jeho výtvarná díla prodávají aukční síně za stovky milionů korun. Bez ohledu na hrozící riziko, že se po uzavření obchodu samočinně skartují.

Anonymní tajnůstkář se smyslem pro humor ale i aktivista neváhající se vyslovit k vážným společenským, často globálním problémům. Tak nějak lze vnímat britského výtvarníka Banksyho, jehož tvorba pravidelně budí v uměleckém světě senzaci. 

Bylo tomu tak bezpochyby v případě, když se jeho dílo „Dívka s balónem“ začalo přímo v aukční síni samočinně skartovat, anebo když inkognito prodával svou tvorbu po 60 dolarech (cca 1300 korun) za kus nic netušícím zájemcům v ulicích New Yorku. 

Výtvarník se ale nerozpakuje komentovat palčivé problémy dneška, ať už jde o vztah Izraelců a Palestinců, policejní násilí, lidská práva či řadu dalších témat. Činí tak zpravidla s nezaměnitelným humorem. A v neposlední řadě také finančně podporuje pomoc migrantům ztraceným ve Středozemním moři.

Hepčí za sto milionů?

Tentokrát se rozhodl zkrášlit dům ve strmé ulici Vale v Bristolu, která je považována za nejstrmější v Anglii. Vyzdobil ho obrázkem babičky, které při kýchnutí (odtud název díla - Hepčí) vyletí z pusy zubní protéza. Vše doplňuje vyvrácená popelnice ve směru proudění babiččina kýchnutí. Dílko, které může být svérázným pokusem o odlehčení atmosféry v koronavirem těžce zkoušené zemi, stojí patrně spíše na okraji jeho tvorby, ale i tak má fakt, že Banksy dům vyzdobil, velké následky. Zejména pro vlastníky domu.

Co Banksy nejspíš netušil, je, že majitelka dům chtěla za týden prodat. V Británii jsou nemovitosti poměrně drahé a cenu domečku znalci odhadli zhruba na 300 tisíc liber, tj. přes 8,5 milionu korun. To už je ale minulost. Jelikož její domek pomaloval, majitelka se rozhodla si nemovitost ponechat. Očekává se totiž, že cena domečku teď mnohonásobně vzroste. A to právě díky ohromným sumám, které jsou sběratelé ochotni za Banksyho díla zaplatit.

Majitelku pozornost stresuje

Například olejomalba Show me the Monet (Ukaž mi Moneta), která je variací na slavný obraz impresionisty Claudea Moneta, se na konci října vydražila za 7,6 milionu liber (223 milionů Kč). Před rokem se obraz s názvem Devolved parliament (Přenesený parlament), na němž jsou zachyceni šimpanzi v zasedacím sále Dolní sněmovny britského parlamentu, prodal dokonce za 9,9 milionu liber (290 milionů Kč).

I přes úspěch děl na plátně je umělec, jenž si střeží svou identitu, nejznámější pro svá graffiti. Na svůj instagram ve čtvrtek umístil fotografii nejnovějšího dílka, což je podle agentury DPA jeden ze způsobů, jak se hlásí k autorství.

Podle syna majitelky Nicholase Makina několik lidí v noci na dnešek na dům vyšplhalo, aby se na graffiti lépe podívalo. Jeho matku Aileen prý přílišná pozornost stresuje, a oba tak popřemýšlí, jak s nečekaným uměním do budoucna naložit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi