Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výročí smrti houslistky Šuranské (†41): Nádherný dárek a vyznání od přátel!

Autor: lc - 
28. října 2020
05:10

Je to přesně rok, co českou hudební scénu zdrtila nečekaná zpráva, že po těžkém boji s rakovinou odešla talentovaná houslistka a držitelka tří Andělů Jitka Šuranská (†41). Truchlit se ale nebude! Smutné výročí její přátelé 28. října oslaví online křtem nové desky 11 podob lásky, která vznikla na Jitčinu počest!

Zpráva o smrti úspěšné muzikantky přesně před rokem zaskočila všechny její příznivce. „Bojovala až do konce, ona by to jinak ostatně ani neuměla. Jitka měla tři Anděly a dnes se sama andělem stala,“ potvrdil loni smutnou zprávu organizátor festivalu Hradecký slunovrat Václav Müller.

Teď na ni všichni vzpomenou nad novou hudební deskou.  „Jituška u toho už bohužel není, ale věříme, že by z toho měla radost,“ píší organizátoři online křtu, který se uskuteční ve středu od 19 hodin.

Na poslední cestu vyprovázely trojnásobnou držitelku cen Anděl davy lidí. Na poslední cestu vyprovázely trojnásobnou držitelku cen Anděl davy lidí. | Blesk/Hynek Zdeněk

Zanechala díru v našich srdcích...

Album 11 PODOB LÁSKY nahrála kapela Odysea Mariana Friedla a obsahuje písně lidové i autorské, zakořeněné v tradiční hudbě Západních Karpat, jejich spojnicí je láska. Stylově je deska rozkročená mezi folkem, folklorem, jazzem a world music. Album je věnováno památce houslistky a zpěvačky Jitky Šuranské, která stála u jeho zrodu.

„Lásku jsme prožívali, hodně o ní zpívali i společně promýšleli s mou kamarádkou a spoluhráčkou Jituškou Šuranskou. Opustila nás náhle v loňském roce, zanechala po sobě hlubokou díru v našich srdcích. Čím vážnější byl její stav, tím usilovněji jsem pracoval na přípravě nového alba, které jsme chtěli společně natočit v létě 2020. Moc jsem si přál, aby jí i tato vize pomohla překonat těžký úkol, před nímž stála. Bylo nám ale souzeno jinak,“ uzavřel hudebník a etnomuzikolog Marian Friedl.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi