Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Miminka nejkrásnějších opic světa dostala unikátní jména: V Zoo Chleby pokřtili languří kluky

Autor: vet - 
14. srpna 2020
17:21

Bahari a Gembira - taková jména vybrali fanoušci Zoo Chleby na Nymbursku pro dvě letošní mláďata nejkrásnějších opic světa langurů duk. Oba opičí kluky v pátek slavnostně pokřtila velvyslankyně Thajského království, její excelence Ureerat Chareontohová. Není to náhoda. Z tamní zoologické zahrady pocházejí obě matky Yai a Ding i samec Tua Noi, v překladu Malý hrášek, který je otcem všech chlebských mláďat.  

Nejmladší samečci v dnes již sedmičlenné skupině vzácných pestrobarevných opic se narodili v březnu a v dubnu. V Chlebech jsou už třetím a čtvrtým mládětem, která tu přišla na svět. Zoo je na ně oprávněně hrdá. Za prvního samečka z roku 2018 získala Zoo Chleby ocenění Bílý slon a o rok později se druhý sameček ve stejné soutěži umístil na třetím místě.

V současné době je langur duk jedním z nejvzácnějších zvířat, které je v České republice k vidění. „Jejich chov je nesmírně obtížný. Ve většině zoo, které se je pokoušely chovat, brzy uhynuli. Náročné je zajištění vyhovujících podmínek pro chov, jako je uzpůsobení ubikace, vybavení, teplota a zejména krmení,“ uvedla mluvčí zoo Karolina Dufková. Languři duk jsou podle ní potravní specialisté, pro něž je nutné dovážet listí a další krmení např. z Laosu a Vietnamu. Langury chová Zoo Chleby od srpna 2016. Tehdy získala jednoho samce a dvě samice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi