Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šok u lékaře: Bolest v krku ženě nezpůsobilo nachlazení, ale odporný parazit!

Autor: jel - 
17. července 2020
16:50

Pětadvacetiletou Japonku čekalo u doktora velmi nepříjemné překvapení. Mladá žena vyhledala lékařskou pomoc, protože ji několik dní bolelo v krku, domnívala se, že je nachlazená, v tom se ale šeredně mýlila! V mandli jí totiž žil parazit.

Poté, co doktor provedl Japonce krevní testy, nezjistil nic neobvyklého, žena vypadala zcela zdravě. Při bližší prohlídce však narazil na malou černou hmotu na levé mandli. Tu pomocí pinzety vytáhl a pacientka se nestačila divit, když v misce uviděla 38 milimetrů dlouhého a milimetr širokého parazita. Podle amerického časopisu věnujícího se medicíně American Journal of Tropical Medicine and Hygiene šlo o druh hlístice a po vytažení byla stále živá.

Hlístice jsou parazitičtí živočichové, kteří se mohou do těla dostat například při požití syrového masa. Jak se ukázalo, žena, která měla v krku tohoto parazita, pět dní před návštěvou lékaře jedla pokrm zvaný sašimi. Jde o japonskou specialitu, která se připravuje ze syrového masa ryb či jiných mořských plodů.

Infekce způsobená parazitem se údajně po rychlém zásahu lékaře velmi rychle zlepšila. Podle časopisu však celosvětově počet takovýchto infekcí stoupá, a to prý především kvůli čím dál větší oblibě sushi a sašimi, které se připravují ze syrového masa. 


V galerii se podívejte na další osoby, které napadli nebezpeční parazité.

Zobrazit celou diskusi