Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Davida (26) kvůli cystické fibróze čekala smrt: Zachránila ho operace, kvůli koronaviru má ale opět strach!

Autor: Slávka Červená - 
27. května 2020
10:49

Koronavirová epidemie stopla transplantace plic. Nebyli dárci. David Hrbáček (26) ze Zlína měl štěstí, zákrok stihl podstoupit v pražském Motole ještě loni na podzim. Nyní se raduje ze života, který ale ohrožuje riziko infekce!

Byl mu teprve rok, když mu lékaři odhalili nevyléčitelnou cystickou fibrózu, kdy se na plicích tvoří hlen a ničí je. Kvůli infekci býval často hospitalizován a i na běžnou rýmu užíval antibiotika, aby ho neohrozil zápal plic.

„Onemocnění se zhoršovalo. I na rovině jsem se zadýchával. V patnácti mi plíce fungovaly na 50 procent. V roce 2019 začala být situace kritická. Pracovaly jen na 20 procent a byl jsem zařazen na čekací listinu na nový orgán,“ vzpomínal.

Věřit a bojovat

Dostal měsíc na rozmyšlenou. Všichni ho podpořili a on neváhal. „Za půl roku, 15. října, zazvonil telefon a z něj se ozvala osudová slova: Máme pro vás plíce! Druhý den ráno jsem byl už na sále. Po transplantaci, která trvala 10 a půl hodiny, přišel tvrdý boj s největší bolestí, jakou jsem kdy zažil. Ale člověk se musí kousnout. Bojovat, věřit, že to dobře dopadne,“ přiblížil.

Lékaři totiž museli při transplantaci rozřezat hrudní kost a zlomit několik žeber, aby se k plicím dostali.

Na auto nemá

Plíce mu nyní fungují na 75 % a stav se zlepšuje. David ale denně spolyká až 21 prášků, musí poctivě inhalovat, rehabilitovat. Skončil v invalidním důchodu, který dělá 11 tisíc. „S mou jednadvacetiletou sestrou, která studuje, žijeme v pronajatém bytě za 13 tisíc měsíčně. Za doplatky na léky dám i 1500 korun a co dva týdny cestuji na kontroly do nemocnice v Olomouci.

Doprava je velký problém. Nemohu používat MHD kvůli infekci. Potřebuji auto, které dosloužilo a na jiné nemám. Jsem tak zcela závislý na pomoci rodiny. Nebo si musím platit taxi. Šetřím každou korunu. Čekala mě smrt, jsem rád, že jsem dostal šanci žít, a snad s pomocí dobrých lidí překonám i tyto těžkosti,“ řekl.

Poškozuje plíce

Cystická fibróza je geneticky podmíněné onemocnění způsobené mutací genu produkujícího protein. Projevuje se opakovanými infekcemi dýchacích cest. Ty způsobují zahleňování a poškození plic. Častou komplikací je cukrovka. Nefunguje totiž správně slinivka břišní, nevylučuje enzymy. Nemoc je nevyléčitelná. Polovina postižených se v Česku dožívá alespoň 32 let.

Fanoušci pomohli lékařům

David je skalní fanoušek zlínského hokeje. Když se o jeho příběhu dozvěděl Pavel Běla (21) z iniciativy Ševci Fans, napomohl k charitativní akci. Vydražil se dres hráče Petra Lešky a jeho fotografie za 15 600 Kč. Tyto peníze pak David s Pavlem předali na plicní oddělení Baťovy nemocnice.

„Od té doby mám nového kamaráda. Zorganizoval pro mě i se sestrou setkání s hráči. Byl jsem nadšený,“ pochvaloval si David. Pokud byste mu chtěli jakkoliv pomoci, napište mu e-mail na adresu: david.hrbacek21@seznam.cz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi