Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Thajci zpochybňují monarchii: Může to být cesta do vězení

Autor: jel - 
27. března 2020
22:03

Pandemie koronaviru vyvolala nečekané události na thajských sociálních sítích. Více než milion lidí totiž použilo hashtag, který zpochybňuje thajské vládní zřízení, tedy konstituční monarchii. Předseda vlády poté varoval, že urážlivé příspěvky mohou být cestou do vězení.

Hashtag v thajštině, který by se dal přeložit jako #pročpotřebujemekrále se rozšířil po sociální síti twitter poté, co thajský aktivista zveřejnil informaci o tom, že král Mahá Vatčirálongkón (67) odcestoval do Německa na svůj "letní byt", místo aby byl v době, kdy se země vypořádává s pandemií, přítomen v Thajsku.

Počet osob nakažených koronavirem v Thajsku vzrostl během března čtrnáctkrát! Nyní je v zemi 599 nakažených a jeden člověk zemřel. Vatčirálongkón, který byl korunován loni, považuje Německo za svůj druhý domov a většinu své vlády zatím strávil mimo své království.

Vládní ministr Puttipong Punnakanta na sociální síti uveřejnil příspěvek, ve kterém varuje, že nevhodné příspěvky mohou vést k uvěznění a přidal fotku pout nad klávesnicí. V zemi je totiž kritika monarchie trestným činem a může viníkovi vynést až 15 let za mřížemi. Na otázku Reuters, zda by se vláda neměla k příspěvkům vyjádřit, však odpověděl, že by to raději nekomentoval a že vláda příspěvky sleduje.

krapotkin ( 27. března 2020 22:40 )

Stejné jako když se v "demo­kratic­kém"Čes­ku zpochbňuje vláda a teror jené ANOstrany.

Zobrazit celou diskusi