Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus politickému vězni Eduardu Markovi zkazil oslavy 103. narozenin: Loni skákal s padákem, teď musí zůstat doma

Autor: chal - 
16. března 2020
18:29

Skaut, odbojář, politický vězeň. Pražský rodák Eduard Marek toho za svůj život stihl hodně a ani přes pokročilý věk nepřestává být aktivní. Ve svých 102 letech například absolvoval seskok padákem. Oslavu narozenin s úctyhodným číslem mu ale překazil koronavirus.

Pan Eduard Marek sice letos slaví už 103. narozeniny, ale i tak se o něm dá říct, že žije aktivnějším životem než řada podstatně mladších lidí. Pan Marek se narodil ještě před vznikem Československé republiky, celý život se věnoval skautingu a také bojoval s oběma totalitními režimy.

Nacisté ho za pomáhání Židům několik měsíců věznili, komunisté ho po válce odsoudili na deset let za protistátní činnost. Emanuel Marek si odseděl sedm let, mimo jiné v uranových dolech v Jáchymově, kde rudu třídil holýma rukama, než ho v roce 1956 pustili na podmínku. Na svobodě se pak znovu věnoval ilegálnímu skautingu.

Ve svém životě toho zkrátka prožil hodně a ani po pokoření magické stovky pan Marek nepřestává být aktivní. Vloni dokonce absolvoval tandemový seskok s padákem! Ve svých 102 letech se tak stal jedním ze tří nejstarších lidí, kteří kdy seskok podstoupili.

 

V neděli 15. března měla proběhnout oslava 103. narozenin pana Marka, kvůli koronaviru k tomu ale bohužel nedošlo. Šanci popřát mu má ale každý – přes e-mail. Jejich čtení je pro něj prý v poslední době jedna z největších radostí.

otrusnik ( 17. března 2020 09:42 )

A to si děda fakt stěžuje a nebo si Blesk jen vymýšlí. Ať je rád, že je rád.

Zobrazit celou diskusi