Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šikanovanému chlapci lidé poslali miliony: Jeho dojemné video i profil náhle zmizely z internetu!

Autor: rc - 
25. února 2020
12:08

Minulý týden svět dojalo video s devítiletým chlapcem Quadenem Baylesem. Chlapec pocházející z australského Brisbane v něm pláče kvůli šikaně ze strany svých spolužáků a prosí svou mámu o lano, aby se mohl oběsit. Video, které jeho máma publikovala na sociální síti, viděly miliony lidí a za chlapce se postavila řada celebrit. Lidé dokonce chlapci poslali miliony, aby mohl navštívit americký Disneyland. Video však ze dne na den z internetu zmizelo a chlapcův účet na sociální síti byl smazán!

„Dej mi lano, chci se zabít. Chci se bodnout do srdce. Chci, aby mě někdo zabil,“ pláče devítiletý Qauden ve videu, které na internetu zveřejnila jeho máma Yarrace, aby upozornila na to, jaký dopad má šikana na malé děti.

Video s devítiletým chlapcem, kterého spolužáci dlouhodobě šikanovali kvůli malému vzrůstu způsobenému genetickou poruchou zvanou nanismus, vidělo víc než pětadvacet milionů lidí. Za chlapce se rázem postavily i celebrity. „Quadene, jsi silnější, než si myslíš. Ať se stane cokoliv, máš ve mně kamaráda,“ poslal chlapci vzkaz australský herec Hugh Jackman (51).

„Venku máš spoustu přátel, venku ve světě, ještě jsi je nepoznal. Jsme tu, hlídáme ti záda,“ vzkázal Jeffrey Dean Morgan (53), hvězda seriálu The Walking Dead.

Velký sen Quadenovi splnili také australští hráči ragby. V sobotu po boku hráčů tamní ligy vstoupil na hřiště a zahájil zápas s mužstvem Maori All Black z Nového Zélandu. Quadena navíc čeká výlet do Spojených států, kam má jet se svou mámou a navštívit Disneyland. „Chci, aby Quaden a jeho maminka odletěli do Ameriky, sehnat jim tam pěkný hotel a odvézt je do Disneylandu,“ uvedl Brad Williams, americký komik trpící stejnou genetickou poruchou jako Quaden. Šestatřicetiletý herec založil veřejnou sbírku na GoFundMe, díky níž se podařilo vybrat v přepočtu již téměř 11 milionů korun.

Ovšem přestože příběh Quadena dojal celý svět a video vzbudilo vlnu solidarity, objevili se i lidé, kteří začali rozšiřovat fámy, že Quaden je ve skutečnosti dospělý muž! Internetoví záškodníci, tzv. trollové, napadli jeho účet. Trollové se navíc snažili zneužít dobrosrdečnost lidí tím, že  na sociálních sítích zakládali falešné veřejné sbírky pro Quadena, ve snaze se na jeho slávě obohatit.

Na instagramu závistivci publikovali fotografii, na níž má být chlapec v drahém oblečení na narozeninové oslavě s číslem osmnáct. Quadenova máma vydala prohlášení, aby lidi varovala, ovšem to nejspíš nestačilo, protože video nakonec bylo z internetu staženo a chlapcův účet na instagramu, který sledovalo víc než 200 tisíc lidí, byl smazán. Facebookový účet byl nakonec uzamčen, aby se k fotografiím a videím nemohli dostat trollové, kteří by je chtěli znovu zneužít.

Zabransky ( 26. února 2020 00:36 )

Je zarážející přístup některých diskutujících, které zřejmě baví svými šokujícími komentáři sbírat reakce ostatních. Dopřeji vám svoji reakci radost. Zřejmě hocha a jeho okolí znají a vědí jak to vše bylo a jak to je. Tito lidé zřejmě žádné postižení nemají a možná to budou i ti co někdy šikanovali? Přál bych vám podobnou situaci zažít na vlastní kůži, ditě, které se chce samo zabit v 9 letech, musí být dost psychicky na dně a to ho čeká cely život.... Zoufalá matka zřejmě netušila co svým videem zpusobi. Podpora celebrit je v poradku, sikanovatele si od svých idolu uvědomí ze to neni v pořádku. Všechno má svoji druhou stranu a masová podpora bohužel muže napáchal ještě více škod a jakási hysterie také není na mistě ... nicméně to není důvod urážet chlapce a jeho rodinu ....

wwwir ( 25. února 2020 17:12 )

jameson ( 25. února 2020 14:47 )

Nebo to lano.

adeso ( 25. února 2020 14:24 )

no vy byste poslali asi každému chudákovi ho.....

PavelSki ( 25. února 2020 13:42 )

Z článku sice není patrné zda:

a) Zneužili situace podvodníci a notoričtí závistivci (závidějí i nemoc) a matce nezbylo než vše stáhnout.
b) Od začátku to byl nějaký podvod, fake.

Věřím, ve variantu a, dospělák, byť při nemoci trpasličího vzrůstum to fakt není. To se podívejte lépe na fotky - snad poznáte.

Zobrazit celou diskusi