Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odborníci varují před novým trendem: Opalování zadku může vést k rakovině!

Autor: chal - 
1. prosince 2019
16:15

Butthole tanning, tedy opalování řitního otvoru, je jeden z nejčerstvějších wellness trendů. Vystrkování zadku na slunce údajně člověku dodá víc energie, než by z paprsků přijal za běžných okolností. Speciální cvik nachází nové a nové fanoušky. Odborníci ale upozorňují, že místo většího objemu energie cvičící spíš dostanou rakovinu kůže.

Sami cvičitelé si svou ranní rozcvičku nemohou vynachválit. „Takhle cvičím už několik měsíců. Každý den začnu pětiminutovým sluněním hráze a díky tomu se cítím hodiny nabitá,“ popsala na Instagramu influencerka vystupující pod jménem Metaphysical Meagan. Sympatická jogínka patří k hlavním průkopníkům novinky, která prý lidskému tělu přináší blahodárné účinky.

Díky každodennímu vystavování řitního otvoru a genitálií přímému slunci prý Meagan dokáže ze slunce načerpat tolik energie, že prý mohla vysadit kávu. Meagan doporučuje vystrčit zadek na slunce po dobu 30 vteřin až pěti minut.

Bizarní cvik pomalu ale jistě získává další a další fanoušky, jenže podle odborníků nejde o tak skvělou věc, jak Meagan prezentuje. Americká gynekoložka Jennifer Gunterová tvrdí, že vystavování genitálií slunečním paprskům může zvýšit riziko rakoviny kůže právě v té oblasti. Podle Gunterové je navíc velmi bolestivá i spálená kůže kolem vaginy.

„Slunění hráze“, jak svému vynálezu Meagan říká, tak může mít v důsledku velmi negativní dopad. „Jsem si naprosto jistá, že řitní otvor ani hráz nemají žádné speciální vlastnosti, co se přijímání slunečních paprsků týče,“ dodala gynekoložka pro britský list The Sun.

Souhlasí s ní i uznávaný lékárník ze Spojených států Shamir Patel. „Neexistují žádné studie prokazující, že by to člověku přinášelo nějaký benefit. Pro člověka je podle mě přínosnější jít se projít, a pokud potřebuje povzbuzení, dát si nějaký doplněk stravy,“ uzavřel.

Sibyla ( 1. prosince 2019 18:13 )

takže lékař doporučuje doplňky stravy - proč mi okamžitě naskočila asociace s farmaceutickými společnostmi? Proč nedoporučuje pestrou přírodní stravu???

jinak 30 s až pár minut - to se snad nikdo nespálí, leda by byl albín. Rakovinu kůže dostávají hlavně ti, co si myslí, že se u moře musí grilovat hodiny na slunci a mažou se chemickými krémy.

je mi jedno, co si kdo opaluje

Monikay ( 1. prosince 2019 17:41 )

tomu se říká "neví už co roupama dělat"

Kral-klonu ( 1. prosince 2019 16:39 )

Proto se na slunci delaji ty černý skvrny...svítí na smradlavé pr..dele a kun..dy 🤗🤗🤗🤮🤮🤮

Zobrazit celou diskusi