Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel nejslavnější Marlboro Man (†90): V životě nekouřil, dětem hrozil

9. listopadu 2019
09:26

V 60. letech minulého století se stal hvězdnou tváří značky cigaret Marlboro, které v klobouku a s uhrančivým pohledem skutečného rančera propagoval dlouhých 12 let. I když s tím pak nakonec sekl, ikonou zůstal. Nyní Robert Norris zemřel, bylo mu 90 let. V životě prý nekouřil…

Mohla za to vlastně náhoda, že se z Roberta Norrise stala jedna z ikonických tváří. Na začátku jeho úspěchu stálo přátelství s hercem Johnem Waynem, po jehož boku se objevil na fotce v novinách. Tam si ho vyhlédli reklamní agenti a vyrazili za ním na jeho ranč v Coloradu. „Z auta vystoupili dva chlápci v oblecích, přišli k tátovi a zeptali se ho, jestli by chtěl být v reklamě na cigarety,“ vzpomínal Norrisův syn ve vysílání kanálu KKTV.  Robert jim však odpověděl, že má práci, ať přijedou jindy. Přijeli znovu za týden a kontrakt, který ho měl učinit nezapomenutelným, byl na světě. „Chtěli někoho více autentického, když mě uviděli, nemuseli nic měnit, oblečení jsem měl už umazané,“ vzpomínal později s úsměvem.

Norris prožil celý svůj život na ranči, pečoval o koně, někteří byli závodní, jiní se dostali k filmu. Po 12 let byl tváří reklamy  na cigarety. On sám přesto nikdy prý nekouřil, i když si ho všichni už navždy budou pamatovat díky cigaretě, kterou svíral mezi prsty. „Nikdy vás nechci vidět s cigaretou,“ říkal svým dětem. Když ho konfrontovaly, proč jim říká tohle, a přitom dělá reklamu na cigarety, s prací pro tabákovou značku seknul.

Podle webu TMZ.com zemřel Robert Norris minulou neděli na svém ranči v Coloradu Springs. Vychoval dva syny a dvě dcery, kteří mu „nadělili“ 13 vnoučat, jež na svět přivedla již 18 pravnoučat. Robert se narodil v Chicagu, ale jako malý kluk se rozhodl, že se stane kovbojem. Přestěhoval se do Colorada a celý svůj život zasvětil koním.

Zobrazit celou diskusi