Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Karolínka (12) trpí vážným onemocněním střev: Ráda by se stala youtuberkou, na výbavu ale nemá peníze

Autor: DH - 
27. července 2019
05:31

Dvanáctiletá Karolínka ze Středočeského kraje trpí už pátým rokem zákeřnou ulcerózní pankolitidou, která ji v posledních letech dostala doslova na kolena. Spolu s nemocí se dívenka potýká i s celou řadou komplikací, ale ani přesto svůj boj nevzdává. Z těžkých stavů jí nejlépe pomáhá natáčení videí na youtube, na jejich pořizování však nemá vhodnou techniku a skrze nadaci nyní prosí rodina o pomoc.

Byla to normální, zdravá a veselá dívenka. Chodila do školy a kolem sebe měla spoustu kamarádů. V sedmi letech ale nastal zlom. Karolínku (12) ze středu Čech pak začala bolet pravá kyčel. V tu chvíli ještě ona ani její maminka Monika netušily, co je v budoucnosti čeká.

Lékaři poslali holčičku na půl roku do nemocnice v Pardubicích, kde se naplno projevila zákeřná a zrádná ulcerózní pankolitida, která postihuje střevní sliznici, na které způsobuje zánětlivé vředy. U Káji se navíc naneštěstí projevila ta nejhorší forma. Několikrát za noc měla krvavou stolici, nedostatek červených i bílých krvinek a zhubla přes 10 kilogramů. Nakonec skončila v pražském Motole, kde se léčí dodnes.

Ulcerózní pankolitida je chronickým onemocněním. Často se při něm střídají fáze, kde je člověk relativně v pořádku s těmi, kdy je ve velice vážném stavu. U Karolínky by v případě neabsolvování náročné léčby mohlo nastat to, že bude mít do konce života vývod. Bohužel dívenka léčbu nesnáší příliš dobře, trpí častými frakturami, má cystu na mozku a z kapaček se jí tvoří veliké modřiny. I proto má do srdce zavedenou speciální trubici. V neposlední řadě je pak dlouhodobě ve špatném psychickém stavu. Z něho ji pak v poslední době dostává jediné – youtubering.

Karolínka se vzhlédla ve slavných youtuberech a chtěla by být jako oni. Bohužel, rodina si v tuto chvíli neví rady s finančně náročným pořízením nahrávacího vybavení, a proto se prostřednictvím nadačního fondu Štěpánka obrací na veřejnost. Kája už nyní vydala jedno amatérsky natočené video na svůj kanál s názvem „Carinka“, kde o svém příběhu vypráví a klip už za krátký čas vidělo přes 41 tisíc lidí. Navíc se jí splnil sen v podobě setkání s jejím idolem - youtuberkou s přezdívkou „Annie Camel“, s níž Karolínka připravuje i další spolupráci.

Pokud by chtěl někdo přispět do nadačního fondu, který Káje za pořízené peníze zakoupí třeba notebook s programem na stříhání videí, může zaslat libovolnou částku na číslo účtu 5170109319/0800. Transparentní účet je otevřen do konce srpna a k částce je nutné do poznámek připsat: „Pro Karolínku“.

Agent_51 ( 30. července 2019 01:15 )

Je smutné, že nějaký evidentně blízký známý se chová takhle k lidem, které evidentně zná. Ulcerózní kolitida je vážná nemoc, která zahrnuje i ztrátu na váze, která se pak špatně nabírá, v jejím případě jí doktoři nakázali jíst všechno zdravé i nezdravé. A na závěr bych vám doporučila jediné: vyližte si a jděte se se svými komplexy léčit.

Agent_51 ( 30. července 2019 01:07 )

Baví mě jak tu píšete co místo techniky třeba pejska. Viděl(a) jsem videa ohledně Karolínky a pejska měli, ale museli ho dát pryč, protože Kája má i sourozence a jsou i mladší než Kája a maminka je na to vše sama. Je to Káji sen, jehož splněním se jí může ten psychický stav zlepšit.

pjunkalinka ( 27. července 2019 14:23 )

Opět tu máme názor pana "soudce", který o této nemoci neví vůbec nic, protože kdyby si přečetl alespoň jediný článek na internetu, věděl by, že to co tu hlásí je absolutní nesmysl. A pán k tomu všemu s největší pravděpodobností zná i Karolinu, protože tu píše, že se takto stravuje určitě již od malička. Ach ty předsudky. Ano už tu byla chudák Karolinka zmiňovaná několikrát, že to není skromná, pokorná holčička(jako tu všichni tady v tomto věku zaručeně jako děti byly a vždy měli jen skromná přání) a nyní teď v dospělosti ji moralizuji, že ji stačí telefon za 1 000 Kč. Určitě díky Vaším komentářům ji je teď o dost lépe. Ona sdělila pouze svůj sen lidem, který by ji rádi pomohli. Nikoho tu nenutí a už vubec nepřikazuje, abyste ji v tom podpořili. A vy se tu chováte a nakládate ji, jako by od Vas chtěla vybírat snad daně. Věřte, že už teď ji je zle, tak už jí nemusíte přitěžovat.

Archimonde ( 27. července 2019 13:44 )

Když jsem ve videu viděl, že si tato vážně nemocná holčička dává smažák s hranolkama, tak si říkám že to asi tak strašně vážný nebude ... jíst tohle odmalička tak mám střevní problémy taky... ale to není nic proti ní, naopak jí ve tvorbě fandím, protože chce točit edukativní videa o své nemoci, což může být i pro ní psychická podpora, když se vypovídá o tom co jí trápí... ale na to nepotřebuje sbírku na superdrahou techniku, na to stačí jakýkoliv mobil (kromě Aligátora ovšem) ...

PetrVesely ( 27. července 2019 12:25 )

Přesne jak píšete, rodice se snazí a udelajíco jde, nekde lepe nekdy hure...
Drzim jim palce.

Zobrazit celou diskusi