Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Eva (†85) přežila holokaust i Mengelovy pokusy: Při návratu do Osvětimi zemřela

Autor: rc - 
5. července 2019
14:30

V hotelovém pokoji v polském Krakově byla nalezena mrtvá Eva Korová (†85), která přežila zvěrstva v Osvětimi. Korová se po letech vrátila do Polska, aby uctila památku obětí a sdělila svůj příběh. Jako malá byla spolu se svou sestrou jednou z 1500 dvojčat, na kterých se dopouštěl zrůdných experimentů Josef Mengele.

Eva Korová se narodila v Rumunsku, v roce 1944 však byla kvůli židovskému původu převezena do koncentračního tábora v Osvětimi. Většina jejích příbuzných koncentrační tábor nepřežila, ovšem Eva a její sestra přežily, a to navzdory tomu, že se dostaly do rukou Josefu Mengelovi. Doktor, kterému se přezdívalo Anděl smrti, se dopouštěl na židech ďábelských pokusů.

Zrůdné experimenty aplikoval hlavně na dvojčatech ve snaze vyvinout genetickou techniku, aby naplnil sen Hitlera o vytvoření čisté árijské rasy. Eva a její sestra byly tak jedny z 1500 dvojčat, která byla podrobena lékařským pokusům zrůdného doktora. Jeho zvrácené experimenty z 1500 sourozenců přežilo jen přibližně 180 až 280. Eva a její sestra Miriam byly mezi šťastlivci, kteří přežili. Po válce se přestěhovaly do Spojených států, kde začaly nový život.

Eva začala nový život v americkém státě Indiana, kde si vzala přeživšího holokaustu. S ním založila rodinu a začala pracovat v nemovitostech. Minulost však nehodila za hlavu, napsala několik knih a v roce 1985 založila organizaci CANDLES (Děti z Osvětimi, které přežily nacistické laboratorní experimenty). Promluvila v několika dokumentech a až do své smrti pořádala přednášky.

Eva si získala srdce ostatních hlavně svou dobrosrdečností a odvahou odpustit. V roce 2015 dojala svět, když veřejně objala Oskara Gröninga, německého dozorce, kterému se přezdívalo „účetní Osvětimi.“ Pod Gröningovým dozorem zemřely tisíce nevinných. Sám Gröning zemřel minulý rok v březnu ve věku 94 let. „Věřím, že odpouštění je velice silná věc. Je to uvolňující. Funguje to. Nemá žádné vedlejší účinky. A je to něco, co náš svět zoufale potřebuje místo trestu,“ vysvětlila tehdy pro Channel 4. Navíc dodala, že odpustila dokonce i doktoru Mengelemu. Její sestra Miriam Zeigerová zemřela v roce 1993 na rakovinu.

Eva se letos do Osvětimi vrátila, aby tam přednášela o svém utrpení během druhé světové války a o důležitosti odpuštění. Byla to její poslední cesta. Eva byla tento týden nalezená mrtvá v jejím hotelovém pokoji v Krakově. „Moje máma by byla naštvaná kvůli pláči,“ řekl pro britský list Daily Mail její syn Alex, který ji na cestě doprovázel. „Říkala by lidem, aby se snažili neplakat a zkusili následovat její stopy, aby napravili všechny špatné věci, a snažili se udělat ze světa lepší místo. To je její odkaz. To je její dar,“ dodal.

Smrt hrdinky z Osvětimi zasáhla i baskytaristu a písničkáře Nikkiho Sixxe z rockové skupiny Mötley Crüe. Nikki Sixx od mala vyrůstal se svými prarodiči poté, co ho opustila jeho matka. Eva se pro něj stala takřka náhradní mámou. „Dnes, když zemětřesení zasáhlo Los Angeles, jsem obdržel telefonát, že moje kamarádka Eva zemřela. Byla speciální člověk, který přežil tolik zla, a přece odmítla, aby ji to poznamenalo. Cestovala po celém světě, aby učila odpuštění. Psala před několika dny, že jede do znovu do Osvětimi na další misi, aby vzdělávala lidi a učila je odpuštění. Potkali jsme se před lety a tehdy mi řekla, že by mě ráda adoptovala jako syna. Znala můj příběh. Nehledě na to, jak je dnešek smutný, mohu být tak jako další lidé šťastný, pyšný a potěšený, že Eva vstoupila do našich životů,“ napsal hudebník na Instagram.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Today as the earthquake hit us in LA I got a call that my friend Eva had passed.She was special person who survived so much evil and yet refused to let that define her. She travelled the world teaching forgiveness. She texted me a few days ago saying she was going back to Auschwitz AGAIN on another mission to educate people and teach forgiveness. We met a few years ago and she told me she would like to adopt me as her son. She knew my story.As sad as today is I can like so many be happy, proud and joyful that Eva came into our lives. Travel safe sweet lady. SOME IMPORTANT INFO ON EVA♥️ Eva Mozes Kor was a Romanian Holocaust survivor. Along with her twin sister Miriam, Kor was subjected to human experimentation under Josef Mengele at the Auschwitz concentration camp during World War II. She lost both of her parents and two older sisters to the Holocaust; only she and Miriam survived. ❤️ PS. She would give me a stern talking to about these tears in my eyes.

Příspěvek sdílený Nikki Sixx (@nikkisixxpixx),Čec 4, 2019 v 2:03 PDT

 

throphuvmi ( 5. července 2019 23:12 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Zobrazit celou diskusi