Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel akademický malíř Petr Vaněček (†60): Rodina se to dověděla po týdnu

Autor: dce - 
7. června 2019
11:52

Jeho obrazy znají zejména velcí nadšenci současného abstraktního umění. Pro českou moderní tvorbu je ale důležitou osobností. Akademický malíř Petr Vaněček (†60), kterého Pražáci často potkávali ve společnosti Ivana Martina „Magora“ Jirouse a dalších osobností, bohužel před několika dny zemřel. Rodina se o jeho smrti dozvěděla až po několika dnech.

Říkali mu „múzami políbený mazal“. Petr Vaněček se narodil 22. ledna 1959 v pražském Podolí a celý jeho život se točil kolem umění. Dva roky během svého dětství strávil v Bagdádu, kde jeho otec pracoval jako geolog. Vystudoval na Akademii výtvarných umění v Praze pod Arnoštem Paderlíkem. Po absolvování školy se živil restaurováním kostelů i historických paláců. Pak podle magazínu Respekt procestoval půlku světa „s děravou kapsou“.

Jeho tvorba je většinou silně abstraktní - nejvíce se lidem vryl do paměti výmalbou interiéru populární kavárny Velryba nebo výtvarným zpracováním sloupu v kavárně Jericho.

Petr Vaněček zemřel minulý týden v pátek 31. května. Rodina se o jeho úmrtí dozvěděla až dnes...,“ uvedla ve čtvrtek jeho blízká přítelkyně, která o umělcově smrti informovala na facebooku.

„A po cestě do nebe udělal ještě pár kreseb o duši. Děkujeme za tolik štěstí, které nám dal ve svých obrazech. On tam na nás počká," smutní Světlana.

„Tak na to Ti Petře nemám co říci ... snad jen Bůh s Tebou - múzami políbený mazale, bažiteli drog, zásekáři na trojúhelných vzorech, filozofe...kamaráde. Budiž Ti Země lehká,“ napsal pod příspěvek Dominik.

Poslední rozloučení s malířem se koná 12. června na Olšanech.

europa ( 7. června 2019 12:25 )

Mazal. Kamarád magora. Žádná škoda

Zobrazit celou diskusi