Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodinná tragédie tatínka Libora: Mrtvá dcera (†6) zachránila život dítěti. Manželka má těžce poškozený mozek

Dřevorubec Libor při tragédii přišel o dceru Kristýnku (†6), manželka zůstala invalidní. Lidé pro manželé uspořádali finanční sbírku (ilustrační foto)
Dřevorubec Libor při tragédii přišel o dceru Kristýnku (†6), manželka zůstala invalidní. Lidé pro manželé uspořádali finanční sbírku (ilustrační foto)  (Autor: archiv Blesku)
Autor: rc - 
15. května 2019
05:20

Profesionální dřevorubec Libor z Komárovic na Jihlavsku kácel strom. Rutinní práce však skončila obrovskou tragédií.  Padající kmen zasáhl jeho dcerku Kristýnku a manželku Lidušku. Šestiletá dcera zemřela a jeho manželka utrpěla těžké poškození mozku. Město Brtnice se manželům, kteří se po tragédii ocitli ve finanční tísni, rozhodlo pomoci a uspořádalo veřejnou sbírku.

Bylo 19. května roku 2017 a dřevorubec Libor v lese kácel stromy, tak jako každý den. Toho dne však na místě byla i jeho manželka Liduška a dcera Kristýnka. Libor kácel strom, když se zničehonic zvrátil na pařezu a spadl na jeho manželku a šestiletou dcerku. Kristýnka vážným zraněním podlehla a manželka utrpěla poškození mozku. O jeho případu informuje server seznamzpravy.cz.

Zdrcený otec byl odsouzen za nedbalostní trestný čin na rok podmíněně, je ale samozřejmé, že nejhorší trest pro něj představuje ztráta dítěte. Rozhodl se nicméně, že orgány své dcery daruje, aby mohly zachránit život jinému dítěti.

Šlechetný čin se však obrátil proti němu. Za hospitalizaci dcery, kterou lékaři uměle udržovali naživu kvůli transplantaci orgánů, mu zdravotní pojišťovna údajně naúčtovala sumu okolo 100 tisíc korun. Navíc muž musí platit náklady na léčbu manželky, která zůstala po nehodě invalidní.

Celkové náklady činí přes 600 tisíc. Město Brtnice se proto rozhodlo oběma manželům pomoci a vytvořilo veřejnou sbírku. Částka, kterou se podaří vybrat, bude použita na potřeby paní Lidušky. V domě manželů je potřeba udělat bezbariérové prostředí, upravit auto a pořídit invalidní vozík.

Sbírka byla zahájena prvního květnového dne a bude ukončena 20. srpna. Číslo transparentního účtu, na kterém již je přes 160 tisíc, je 2801620794/2010 .