Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Student Aleš (16) po mrtvici bojuje s ochrnutím: Lidé ho chtějí podpořit sbírkou

Aktualizováno -
6. května 2019
00:00
Autor: DH - 
6. května 2019
17:39

V nemocnici byl nejprve se zápalem plic, pak se ale přidaly problémy se srdcem. Nakonec prodělal mozkovou příhodu. Od té doby bojuje Aleš (16) s ochrnutím půlky těla. Matka obviňuje lékaře, že jeho vážný stav zanedbali. Pomoci mladému člověku a jeho rodině se teď rozhodlo město Vroutek.

Obec Vroutek leží na Žatecku a nyní se rozhodla vypsat veřejnou sbírku, aby Alešovi ulehčila placení léčebných výloh a jeho rodině financování péče.

Aleš (16) zůstal ochrnutý na půl těla poté, co ho v kadaňské nemocnici postihla mozková příhoda. Do zařízení přitom přišel s jinými obtížemi.  „Na konci srpna měl můj syn zdravotní problémy. Šli jsme proto za obvodní lékařkou a ta konstatovala, že má astmatický záchvat. Jenže další den jsme s ním odjeli do nemocnice v Kadani, kde si ho nechali se zápalem plic. K tomu mu začalo selhávat srdíčko,“ uvedla pro TN.cz matka chlapce.

Mladík nakonec prodělal mozkovou příhodu, při které spadl z nemocniční postele. Lékaři si dlouho nebyli jistí dalším postupem a CT vyšetření mozku provedli až po dlouhých deseti hodinách.

Alešova matka je viní z pochybení. Stejně tak i jeho praktickou doktorku. „Ani nevíte, jaké to je. Měl tolik plánů. Teď má ještě trvalé problémy se srdcem. Nevíme, co bude, je vážně nemocný,“ řekla žena pro TN.cz

Rodina má nyní vážné finanční problémy, protože Alešova maminka musela kvůli péči o nemohoucího syna odejít z práce. Právě i jí by měla sbírka města Vroutek pomoci. "Rodina Aleše hledala možnosti jak podpořit jeho psychický stav," řekl Blesku starosta Vroutku Jaromír Kubelka. Ten zmínil, že rodiče jezdí za synem často do pražské nemocnice a mnohdy zůstávají i přes noc. "Finanční situace není příznivá, a také jízda za synem i ubytování v blízkosti nemocnice jsou pro ně velmi nákladné. Rozhodli jsme se na zasedání zastupitelstva města, že podpoříme návrh na veřejnou sbírku pro Aleše a jeho rodinu," uvedl Kubelka. 

Finančně lze přispívat až do konce června, a to buď na účet nebo přímo do kasičky na městském úřadě.

Přístup k péči o Aleše v současné době vyšetřuje i policie. Matka totiž podala trestní oznámení na nemocniční personál i na praktickou lékařku. K závěru však kriminalisté ještě nedošli. Doufejme tak, že rodině pomůže alespoň veřejná sbírka.

Č. ú. veřejné sbírky: 115-9732890257/0100

Zobrazit celou diskusi