Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Splacený dluh za záchranu dědečka. Vnuk špiona věnoval statisíce speciálním jednotkám

Vnuk špiona zafinancoval speciální vojenské síly
Vnuk špiona zafinancoval speciální vojenské síly  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ital - 
20. dubna 2019
21:11

Za 2. sv. války uneslo gestapo pomocí léčky československého špiona Želibora Kirinoviče, který měl za úkol shromažďovat informace o německé činnosti v sudetském pohraničí. V Německu byl pak tvrdě vyslýchán. Zachránil jej československý generál Moravec, který Kirinoviče vyměnil za milion korun a dva členy gestapa. Nyní se rozhodl špionův vnuk Mills Kirin českým vojákům odvděčit tím, že daroval statisíce korun nadačnímu fondu vojenských speciálních sil.

Mills Kirin rozhodl „speciálům“ odkázat i veškerý svůj majetek, aby tak splatil dluh zemi, která veřejnou sbírkou vykoupila svobodu jeho dědečka, řekl pro ČTK. Ten strávil v německém zajetí dva roky, během nichž jej nacisté mučili a snažili se ho ovlivnit i za pomocí drog. „Do Československa se vrátil zlomený a s rozpíchanou míchou,“ řekl Kirin. Německému nátlaku ale podle něj nepodlehl.

Podle Kirina byl jeho děda po dvouletém mučení zničen. „To si málo kdo dokáže představit, měl zničený život,“ podotkl. Po věznění se vrátil k rodině, kvůli psychickým potížím ale skončil na zbytek života v léčebně, kde se jeho stav zlepšil. Kirin je přesvědčen o tom, že dnešní medicína by si s jeho potížemi dokázala poradit a vrátila by ho do aktivního života.

Kirinův otec v době komunistické diktatury získal politický azyl v Austrálii, kde si pozměnil jméno. Mills Kirin se vrátil zpět do Česka v 90. letech. Prý se vždy snažil České republice prospět. Po setkání s rodinou těžce nemocné holčičky, jejíž otec byl bývalý policista a voják, se rozhodl finančně pomoci některé z nadací pomáhající příslušníkům ozbrojených sil.

Vybral si Nadační fond speciálních sil generála Moravce, který má za cíl pomáhat v nouzi vojákům speciálních sil nebo jejich rodinám. „Chrání naši svobodu. Oni jsou naší první linií. To jsou ti, kteří za nás reálně bojují, co reálně zemřou nebo je zraní. Myslím, že jim dlužíme daleko víc vděku, než jim je dopřáno v současné společnosti,“ zdůraznil.

Nadační fond speciálních sil si vybral kvůli jejich sepnutí s generálem Moravcem i jejich heslu „Dum spiro spero“ (Dokud dýchám, doufám). „To bylo naše rodinné motto,“ řekl Kirin. Poznamenal, že Moravec jeho babičku morálně podporoval, když byl její manžel v německém zajetí. „Armáda se o moji rodinu starala. Já těmi penězi splácím dluh republice, která vykoupila svobodu mého dědy,“ dodal.

Nadačnímu fondu věnoval statisícovou částku, přispěl i při speciální sbírce na pomoc rodině psovoda Tomáše Procházky, který při spolupráci se speciálními silami padl loni v Afghánistánu. Zároveň se rozhodl i se svou matkou odkázat nadačnímu fondu v poslední vůli veškerý majetek, který označil za „ne úplně zanedbatelný“.

„Speciální síly si nesmírně váží podpory, které se těší od Millse Kirina,“ řekl ČTK předseda správní rady Nadačního fondu speciálních sil generála Moravce Vladimír Ganzar. Poznamenal, že Kirin svůj první dar v řádu statisíců věnoval fondu bez předchozího upozornění a takřka anonymně. Ganzar ho vypátral a zástupci 601. skupiny speciálních sil ho poté pozvali na návštěvu. „Od té doby se každý rok s panem Kirinem setkáváme,“ dodal Ganzar.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

majojo ( 21. dubna 2019 07:33 )

Chudák naivní asi neví, jak tady dokáží roztočit sponzorské dary za blbosti.

Zobrazit celou diskusi