Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

U bran Osvětimi hulákali v den piety nacionalisté. Padnou tresty?

Autor: ČTK, for - 
28. ledna 2019
18:33

Polská prokuratura vyšetřuje antisemitský protest desítek stoupenců krajní pravice, kteří se v neděli shromáždili u bran bývalého nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Nacionalisté se shromáždili v době, kdy se konala připomínka 74. výročí osvobození tábora sovětskou armádou. Zároveň se jedná o mezinárodní den památky obětí holocaustu. Podle agentury Reuters to je poprvé, co polští ultranacionalisté podobnou demonstraci při této příležitosti uspořádali.

Ceremoniálu uctění památky obětí se zúčastnil premiér Mateusz Morawiecki a několik členů vlády spolu s několika posledními vězni bývalého tábora, kteří nacistické zločiny přežili. Na opačném místě tábora krajně pravicoví demonstranti rozvinuli polské vlajky, zpívali polskou hymnu a položili květiny k památníkům obětí.

„Židovský národ a Izrael dělají všechno pro to, aby změnily dějiny polského národa. Polští vlastenci to nesmějí dopustit,“ prohlásil na demonstraci krajně pravicový aktivista Piotr Rybak z Polského hnutí nezávislosti, které shromáždění organizovalo.

Ten byl již v minulosti odsouzen za spálení loutky Žida. Nyní je na televizních záběrech vidět, jak mimo jiné rovněž říká: „Musíme říct židovským okupantům, že jsme pánové v této zemi.“

Poláci snižují svůj podíl na holokaustu

Jak poznamenává agentura Reuters, polskou vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) kritici obviňují, že se snaží snižovat podíl Poláků na holokaustu. Mnozí v Polsku stále odmítají uznat zjištění badatelů, podle něhož měli nacisté při vraždění Židů tisíce polských přisluhovačů, zatímco tisíce dalších Poláků riskovaly životy při záchraně Židů.

V Polsku před druhou světovou válkou žilo 3,2 milionu Židů, z nichž tři miliony nacisté zavraždili. Je to zhruba polovina všech Židů, kteří za války přišli o život.

zapletalikovi ( 26. května 2019 19:24 )

Poláci jsou antisemité ještě dnes, takže před a během války to muselo být opravdu echt.

hafblaf ( 28. ledna 2019 21:50 )

Možná si to náckové chtěli vyzkoušet na vlastní kůži, měli by mít tu možnost.

PPP150W ( 28. ledna 2019 19:10 )

Náckové do plynu!

cocumysvole ( 28. ledna 2019 19:08 )

Pro takový sráče by nebylo od věci část toho koncentráku zase zprovoznit a zavřít je tam. Hovada pitomý.

prasatkopepicek ( 28. ledna 2019 18:54 )

Kazdy stat ma sve tupe stado okamurovcu.

Zobrazit celou diskusi