Je libo veverku? Roztomilá zvířátka si našla cestu na talíře: Chutnají prý jako králík

Autor: CTK, DH - 
6. února 2019
20:20

V britských zahradách jsou spíše nechtěnými hosty kvůli zvyku vykrádat ptačí krmítka a seškrabávat kůru ze stromů, o to vítanější jsou ale veverky popelavé na tamních jídelních stolech. Někteří gurmáni dokonce tvrdí, že veverčí maso je lepší, než kuřecí.

Maso ze šedě zbarvených veverek se v Británii používá jako náplň do palačinek, kroket, a dokonce i lasagní. Šéfkuchaři či jejich dodavatelé také hovoří o zvýšené oblibě konzumace tohoto malého hlodavce.

Podle The Telegraph se nárůst popularity veverčího připisuje rostoucímu zájmu spotřebitelů o maso, jehož výrobu neprovází utrpení zvířat. Strávníci se přiklánějí k „divokému masu“ z volně žijících živočichů, kteří by tak či onak byli usmrceni.

Veverka popelavá se původně vyskytovala jen v Severní Americe. V Británii je považována za invazivního škůdce ohrožujícího populace místních rezavě zbarvených veverek obecných. Přemnožený druh nemá mnoho přirozených nepřátel a v zemi je terčem organizovaných odstřelů. Někteří šéfkuchaři pak těla hlodavců využívají v kuchyni.

„Co se týče chuti, je skoro stejná jako králík,“ řekl šéfkuchař Ivan Tisdall-Downes. Ten vede restauraci Native v centru Londýna a z veverčího masa připravuje pokrmy už tři roky. Zákazníci mají podle něj čím dál větší zájem o maso pocházející z přirozeného prostředí a chtějí minimalizovat svou uhlíkovou stopu, což z veverky činí populární volbu.

„Maso je chutné,... je to hezké bílé maso. Hodí se na pomalé vaření a na přípravu směsí se zeleninou nebo do lasagní,“ tvrdí Tisdall-Downes. Lasagne s veverčím masem vyzkoušela redaktorka The Telegraph a byla nadšená. „I kdybyste mi řekli, že je to přímo z A30 (silnice na jihu Anglie), tak bych to všechno snědla,“ napsala.

Maso veverky popelavé servíruje i restaurace The Forest Side na severu Anglie, která se může pyšnit michelinskou hvězdou. Šéfkuchař Kevin Tickle přitom využívá skutečnosti, že v okolí jeho podniku se rozkládá chráněné teritorium veverky obecné, kde se zástupci rozšířenějšího invazivního druhu nemilosrdně likvidují.

„Také si rád zastřílím, ulovím poměrně hodně popelavých, takže dává smysl, aby byly na jídelníčku. Když je střílíme, měli bychom je i vařit,“ říká.

Lasagne s veverkami jsou v Británii populární volba. Lasagne s veverkami jsou v Británii populární volba. | Profimedia

ladybug ( 6. února 2019 21:02 )

Jsou to škůdci, rvou mladé větve ze stromů, kradou žrádlo ptákům. Když se vám dostanou na balkón, tak vyhrabou květiny z květináčů. Ve městech jsou přemnoženi, protoze lidé je krmí. Jsem v životě naviděla tolik veverek, až když jsem se přestěhovala do velkého města.

Zobrazit celou diskusi