Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záchrana týraných lvů z cirkusu hrůzy: Odvezli je do Afriky. Jejich svoboda stála milion

Autor: DH - 
27. listopadu 2018
12:04

Čtveřice lvů, kteří měli strávit život v zajetí, se aklimatizuje v novém africkém domově. Z ukrajinského cirkusu je na svobodu dostal aktivista Lionel De Lange (53). Na jejich záchranu vypsal sbírku a slavil neuvěřitelný úspěch.

Charlie, Kai a Luca. Tři lví sourozenci a Nathan, jejich o něco mladší kamarád, se všichni narodili v jednom ukrajinském cirkusu. Svůj život měli strávit v kleci a v manéži. Teď ale běhají po africké savaně. Díky lidem.

Osud těmto velkým kočkám příliš nepřál. To ale změnil ukrajinský aktivista s jihoafrickými kořeny Lionel De Lange (53). Ten se rozhodl lvy ze spárů cirkusáků vysvobodit. Než k tomu ale mohlo dojít, potřeboval sehnat poměrně vysokou částku.

K nádhernému životnímu zvratu těchto velkých šelem přispěla ukrajinská organizace Lawrence Anthonyho (LAEO), která zorganizovala celosvětovou sbírku, prodávala trička a samolepky. Celkem nakonec vybrala přes 32 tisíc liber, v přepočtu přes 900 tisíc korun. A to na záchranu králů zvířat bohatě stačilo.

Čtveřice lvů v úterý absolvovala náročnou, téměř 13 000 kilometrů dlouhou pouť. Část z ní proběhla v automobilu, největší díl této vzdálenosti ale urazili letadlem. Z Instanbulu do Johannesburgu pomohla s cestou přepravní společnost Turkish Cargo, a zvířata tak i díky ní nyní konečně poznala, jaký je život na svobodě.

„Bylo to v 8:45 ráno, pod širým slunečným africkým nebem a po snídani, kterou byla čerstvá gazela. Bylo to neuvěřitelné, nedá se to ani vyslovit,“ popsal pro média zachránce De Lange. Uvedl, že lvi nyní budou mít v rezervaci Kragga Kamma k dispozici 1,4 hektaru svobodné a životem oplývající jihoafrické půdy. Muž mluvil hlavně o nezměrném příspěvku lidí, kteří zvířatům do tohoto prostředí pomohli.

„Na celém světě se lidé semkli dohromady a dali velké i malé dary, všichni pracovali společně,“ řekl a uvedl rovnou i jeden příklad. „Máme jednu paní z USA. Každý měsíc nám poslala dva dolary. Každý měsíc tři roky v kuse. Snažím se každému poděkovat za jeho příspěvek, téhle paní jsem ale skutečně za každý její malý příspěvek poděkoval. Nakonec ale z těch dvou dolarů vznikly veliké peníze,“ svěřil se dojatě.

Video:

Zobrazit celou diskusi