Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zažily obě světové války i 20 premiérů: Dvojčata slaví 102 let! Jaké je jejich tajemství?

Autor: ital - 
21. listopadu 2018
11:00

Narodily se roku 1916. Zažily již čtyři vládnoucí monarchy, 20 předsedů vlády a dvě světové války. V úterý dvě Britky Phyllis Jones a Irene Crump slaví 102. narozeniny, přesto vypadají o několik desítek let mladší. V mladistvém vzhledu jim údajně pomáhají ryby a alkohol.

Sestry Phyllis Jones a Irene Crump slaví 102 let. Tím se staly nejstaršími dvojčaty žijícími v Británii. Narodily se v roce 1916 a za svůj život zažily čtyři britské panovníky, obě světové války a dvě desítky předsedů vlády. Již osm let bydlí společně v jednom domě ve městě Stourport-on-Severn v hrabství Worcestershire.

Irene nikdy neměla děti, ale obě ženy chodí navštěvovat Carl, syn Phyllis. „Jsem velmi pyšný na matku i tetu Rene, vždycky jsem byl. Uspořádali jsme pro ně doma malou oslavu. Má matka Phyllis trpí vaskulární demencí, proto jsme ji nechtěli brát nikam, kde by se cítila nepohodlně,“ řekl Carl.

Rovněž pověděl, že když se lidé dozvědí skutečný věk obou žen, nikdo nechce věřit, že jim začalo už druhé století života. Často jim hádají až o čtyřicet let méně. Sestry prohlašují, že takto mladý vzhled mají díky hojné konzumaci ryb a jednou za čas si dají i kapku tvrdého alkoholu.

„Ani jedna z nich nemá artritidu a krevní tlak mají výborný. Teta Rene používá chodítko, ale řekl bych, že ho nepotřebuje. Chodím za nimi každý den, někdy až čtyřikrát. Žijí společně a jsou skutečně odvážné. Občas za nimi docházejí pečovatelky, ale určitě by nešly do domova důchodců. Věřím, že společně oslavíme ještě další narozeniny,“ doplnil syn Carl.

Také prozradil, že hledal na internetu, aby potvrdil, že jeho matka s tetou jsou skutečně nejstarší dvojčata v Británii, a řekl, že kontaktuje Guinnessovu knihu rekordů. Obě ženy dostaly ke svým 100. narozeninám blahopřání od královny. Další je však čeká až ve sto pěti letech. Nejstarší osobě v Británii je dnes 112 let a nejstarší dvojčata na světě mají 104 let.

Zobrazit celou diskusi