Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Viktor (22) se narodil bez rukou: Přeplaval Balaton a uspěl na soutěži programátorů

Viktor Kemény je bojovník.
Viktor Kemény je bojovník.  (Autor: Youtube, Facebook)
Autor: chal - 
22. října 2018
16:31

Narodil se bez rukou, a přesto dosáhl úžasných úspěchů. Příběh slovenského plavce a programátora Viktora Keményho (22) fascinuje. O tom, jak se mu žije s handicapem, se rozpovídal pro slovenský deník Nový Čas.

Ve čtyřech letech se samostudiem naučil německy, ve 13 přeplaval Balaton, v šestnácti se dostal na paralympiádě v Londýně do finále závodu v plavání. Na vysoké škole studoval informatiku a živí se jako programátor pro francouzskou společnost, která vyrábí počítačové hry. Viktor Kemény (22) je opravdu renesanční člověk a úspěchy, jakých dosáhl, jsou úctyhodné samy o sobě. Jeho příběh je navíc zajímavější o to, že se Viktor narodil bez rukou.

Handicap Viktorovi vlastně nijak zvlášť život nekomplikuje. Minimálně ten pracovní. K používání počítače totiž nepotřebuje žádné speciální pomůcky, stačí nižší stůl. „Počítač ovládám bez speciálních pomůcek. Používám nohy. Stůl mám trochu nižší, aby se mi na něm lehčeji pracovalo,“ popisuje Viktor pro Nový Čas.

Se závodním plaváním handicapovaný mladík kvůli nedostatku času před rokem přestal. „Velmi rád bych se k profesionálnímu plavání jednou vrátil,“ tvrdí bývalý paralympionik odhodlaně. Studium aplikované informatiky na Fakultě informatiky a informačních technologií a na Fakultě informatiky a elektroniky na Univerzitě Karlově sice ukončil, v oboru ale zůstal. A, jak má ve zvyku, je úspěšný.

Nedávno se v Bratislavě zúčastnil prestižní soutěže programátorů. Týmy vyvíjely bankovní aplikace a ten Viktorův skončil v silné konkurenci čtvrtý. „Rád bych se uplatnil jako herní designér, ve volném čase rád studuju herní design, psychologii her a jejich vliv na hráče,“ nastiňuje Viktor plány do budoucnosti s tím, že by se ke studiu informatiky rád vrátil.

Výzev se Viktor Kemény rozhodně nebojí. Kvůli svému handicapu musel v životě bojovat víc než ostatní a podle jeho vlastních slov ho tento úděl pozitivně poznamenal. „Neřekl bych, že jsem nezdolný, ale určitě jsem se za ty roky naučil jen tak se nevzdat,“ uzavírá dvaadvacetiletý bojovník.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luxardo ( 22. října 2018 16:52 )

Opravdu statečný člověk a hrdina. Přeji mu hodně úspěchů a hlavně sílu na překonávání překážek, které mu ještě život přinese. A hlavně mu přeji hodně přátel a lásku a podporu svých blízkých.

Zobrazit celou diskusi