Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holčička vylovila z jezera zbraň starou 1500 let! Pátrá po českých předcích

Autor: rc - 
8. října 2018
14:32

Saga Vanecek (8) byla s otcem Andym (44) u jezera Vidostern ve Švédsku, když najednou ve vodě na něco šlápla. Nejprve si myslela, že se jedná o větev, tak ji chtěla zahodit. Místo větve však dívka s českými kořeny z jezera vylovila vikingský meč!

Osmiletá Saga Vanecek si v létě vyjela s otcem Andym k jezeru Vidostern ve Švédsku. Právě pomáhala otci s lodí, když v tom na něco šlápla. Myslela si, že je to větev, a chtěla ji zahodit. Jakmile však zvláštní předmět vzala do rukou, zjistila, že se jedná o meč.

„Zvedla jsem to a chtěla to hodit zpátky do vody, ale mělo to rukojeť a viděla jsem, že na konci je špička,“ řekla malá archeoložka.  „Zvedla jsem to a vykřikla: ,Tati, našla jsem meč!' dodala.

Nálezci unikátní zbraň odevzdali do rukou archeologů. Ti zjistili, že se jedná o vzácný vikingský meč, který pochází z doby železné a je starý kolem 1500 let! Nad překvapivým nálezem se pozastavují i profesionální archeologové. „Není obvyklé, že šlápnete na meč v jezeře!“ řekl Mikael Nordstrom z muzea, kde bude meč vystaven, pro BBC.  

 

Rodina se před rokem přestěhovala z americké Minnesoty do Švédska. O nálezu vzácného meče musela dva měsíce mlčet. Na sociálních sítích lidé o nalezení zbraně malou holčičkou vtipkují. „Říkají: ,Jmenuje se Saga a ten meč si ji našel,' směje se Andy a dodává: „Všichni na Twitteru a Redditu píší: ,Máme novou královnu', což je, myslím, úžasné.“ K nalezení meče údajně pomohlo i to, že tento rok bylo neobvyklé sucho a hladina vody v jezeře byla nízká.

Samotné jméno Saga vychází ze staré severské mytologie.  Ovšem dívka má kořeny v Česku. Andy pro Radiožurnál řekl, že jeho předci v 19. století přišli do Spojených států právě z Čech a že by byl rád, kdyby se mu podařilo najít v Evropě příbuzenstvo.

Zobrazit celou diskusi