Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dojemné setkání narkomanky Katky s Třeštíkovou. Co si pověděly?

Autor: ital - 
21. září 2018
06:07

V roce 1996 začala česká dokumentaristka Helena Třeštíková točit časosběný dokument Katka. Hlavní hrdinkou byla narkomanka Katka Bradáčová, která propadla heroinu, ale usilovala o to, aby se závislosti zbavila. Film oslovil a pomohl mnoha lidem závislých na drogách. Za dvaadvacet let od první klapky natáčení filmu se ženy opět spolu setkaly ve studiu eXtra.cz.

Dojetí a slzy. Tak by se dalo popsat setkání Katky Bradáčové a dokumentaristky Heleny Třeštíkové, jež natočila časosběrný dokument Katka, popisující život drogově závislého člověka a jeho usilovný boj s drogou skoncovat.

Ženy se setkaly po osmi letech od dokončení filmu. Režisérka se Katky vyptávala na současný život, který není nijak veselý. Loni před Vánoci potkal Katku v Praze na Karlovce Helenin syn Tomáš, který matku o setkání informoval. Helena pak každý den chodila na Karlovku s nadějí, že tam Katku potká. To se však nestalo.

„Chodila jsem tam skoro každý den. Bylo to před Vánoci, tak jsem ti chtěla koupit dárek. Co bych ti mohla koupit za dárek?“ ptala se Třeštíková. Odpověď ji velice překvapila. Katka by si přála nový stan.

Podle slov moderátora z eXtra.cz, jimž se podařilo dojemné setkání zorganizovat, žije dnes Katka na pražské Invalidovně v zuboženém stanu blízko stoky plné odpadků.

Katka se v rozhovoru Heleně přiznala, že po dokončení dokumentu na ni byla naštvaná, jelikož jí připadalo, že jí film uškodil. "Bylo mi to hrozně líto, jelikož jsem naopak viděla pozitivní reakce u lidí, kteří ti projevovali podporu,“ říká filmařka. Takový pocit však měla jen zpočátku. Svůj postoj brzy změnila a uvědomila si, že jí Helena chtěla skutečně pomoci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

backora ( 25. října 2018 12:29 )

Bohužel touha po drogách je stále silná, nevidím nic jiného, než ji zavřít někde kde nepřijde s jinými narkomany do styku, bylo by to kruté, ale možná by jí to pomohlo, jde o její život, ale ta její závislá makovice to nebere.

ki33 ( 21. září 2018 16:11 )

Ať jde do pr de le! Fetka. A co s ní? Zbytečná. Krásná holka a pak ze sebe udělala to, co udělala. A pak umře mladý člověk, který pracuje, snaží se, pomáhá všude možně a srdce to nevydrží a zemře. A takovýto odpad … je mi z toho na blití. Ano - dokument ano. Ale dárek???? Jdete do hajz lu.

vosavopruz ( 21. září 2018 15:57 )

viděl jsem s ní rozhovor,prej má všechny typy žloutenek a do 5 let zemře,skoro vůbec nebyla schopná mluvit,ten její přítel taky exot

mrdkazkrtka ( 21. září 2018 15:08 )

Zbytečný článek o ničem, film má samozřejmě jistou dokumentační hodnotu, ale nikomu nezabrání v braní drog.Děti dál budou za školou hulit, na párty užívat extošku a chlastat alkohol, což je také droga, avšak tolerovaná tradicí.

xxxx678 ( 21. září 2018 14:30 )

Ten film o ní, co natočila během let paní Třeštíková, to byla síla, teda. Na začátku taková hezká holka, na konci - troska. Teď ještě horší. Omladina by to měla povinně vidět, co dokáží - drogy. Ona byla těhotná a brala pořád drogy, s tim chlapem žili na ulici a myla se ve špinavém potoce, no strašné.

Zobrazit celou diskusi