Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Takovou svatbu ještě svět neviděl: Lucie se vdala tři hodiny po porodu!

Autor: Zuzana Špániková - 
31. července 2018
05:00

Dvě nejdůležitější události v životě většiny žen stihla Lucie Lukášková (21) během jediného dne! Zvládla se totiž vdát pouhé tři hodiny po komplikovaném porodu. Pomohl jí v tom epidurál, tedy tenká hadička přivádějící do páteře látku určenou k tlumení bolesti.

Budoucí maminka Lucie, zatím ještě Volfová, musela být pro vysoké riziko předčasného porodu transportována z Neratovic do pražské porodnice u Apolináře. To nečekala ani ona, ani její v té době ještě snoubenec Filip Lukášek (28). Mimo jiné proto, že před narozením dítěte chtěli stihnout svatbu, zejména kvůli matrice a papírování. „Jednou už jsme termín posunuli kvůli mému zdravotnímu stavu,“ vzpomínala Lucie, jejíž květnový příběh zveřejnili lékaři až teď.

Kaple po ruce

K jejímu úmyslu jí přálo štěstí – v porodnici u Apolináře je totiž kaple sv. Kříže, jež umožňuje řádný sňatek. Termín proto naplánovali na sobotu 26. května na 13. hodinu. „Jenže dopoledne, přesně v den svatby, se rozběhl předčasný porod, a to teprve ve 29. týdnu těhotenství, tedy zhruba tři měsíce před termínem porodu,“ vysvětlil Blesku profesor Antonín Pařízek, který ten den měl zrovna službu. Překvapená rodička ve stresu zapomněla o nečekané situaci dát vědět svatebním hostům i rodině a případně svatbu zrušit. Hosté se tak začali scházet v kapli porodnice, zatímco nevěsta několik metrů od nich rodila. Zdravotníci v průběhu porodu přišli s nápadem, že když půjde vše hladce, mohla by Lucie svatbu stihnout.

Porod se ovšem začal komplikovat. Na svět sice hladce přišel Marco s váhou 1400 gramů a čekal jej pobyt v inkubátoru. Porod ale nekončil, nešla porodit placenta,“ řekl Pařízek. Pro jemný a šetrný porod měla Lucie zaveden epidurál, který se ukázal velkou výhodou. Anesteziologové ho využili pro znecitlivění porodních cest a bylo možné při plném vědomí matky »přirostlou« placentu snadno, a zejména bez uspání odstranit.

Lucie si odpočinula a pak do toho šla...

K oltáři po svých

Naše mamky mě nalíčily a oblékly. Naštěstí jsem měla ještě hadičku epidurálu v zádech. Ta mně pomohla od bolesti a já to zvládla,“ vylíčila maminka. K oltáři tak došla krásná jako ze žurnálu.

Svatební noc se sestrami

Po porodu a obřadu svatební noc neproběhla zrovna obvykle. Čerstvá novomanželka raději využila péče porodních asistentek, které jí během »novomanželské « noci pomáhaly na oddělení šestinedělí.

Co schovává róba

Díky porodním asistentkám se podařilo provést šikovné maskování hadičky epidurálu pod šaty a pod vlasy. „Myslím, že byla možná první ženou na světě, která před oddávajícím stála po komplikovaném porodu s funkčním epidurálním katétrem v zádech“ komentoval situaci prof. Pařízek.

Lékaři a sestřičky na svatbě

Svatby se zúčastnil i personál, kompletní víkendová služba porodnice u Apolináře, bez jejichž snahy by obřad vůbec nemohl proběhnout. Ke svatebčanům tak přibyli porodníci, porodní asistentky, anesteziologové. Nechyběli ani dětští lékaři a dětské sestřičky, všichni se přišli podívat na výsledek své práce.

Video: Žena rodila na zahradě před zraky dětí. Porod natočila

tonygresi ( 1. srpna 2018 12:44 )

No, nech sa darí všetkým trom. Ale nie som stotožnený s tým, že veľa párov plánuje (alebo neplánuje ?) najskôr dieťa a potom svadbu. Keby to šlo poporiadku, tak by takýto malér nevznikol. No, ale to by sa o nich nepísalo...ale aj tak, hodne zdravia a lásky prajem všetkým trom.

patti1 ( 31. července 2018 08:55 )

Hlavně, že všechno dobře dopadlo. Bude to hezké, slavit ve stejný den synovy narozeniny a výročí svatby. Tak ať jim to vydrží

balcarova3 ( 31. července 2018 08:50 )

to je krásně zlý komentář....asi v životě moc štěstí nemáte... asi kdyby to bylo rizikové tak by to lékaři nedovolili...a na víc byli u toho - takže mohla být zcela v klidu - a miminko?? myslíte si že kdyby u něho seděla tak by vyrostlo?? Podle fotek je chlapeček už s rodiči doma a v pořádku - a já tleskám lékařům že se nezachovali tak jak se jim porad vytýá - že paní nebrali jen jako další kus a pomohli jí se svatbou... já tleskám a přeji rodice vše nejlepší!

alumno ( 31. července 2018 08:42 )

Pan manžel vypadá, že by nejraději utekl. Oba jsou blázni, zřejmě nechtěli přijít o prachy za rezervaci svatby, hostinu atd. a na zdraví se vykašlali. Na tom opravdu není nic obdivuhodného, naopak.

y1xcvbnm ( 31. července 2018 06:13 )

no, nádhera, k čemu taková opičárna byla??? jen hazard se zdravím , víc nic, stejně je jako unilá a ze svatby nic neměla a ani asi z porodu, že je dítě jako myš velké ji nezajímá ale svatba , to je něco.

Zobrazit celou diskusi