Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pomozte Adámkovi se vzácnou poruchou, která ho izoluje od kolektivu

17. března 2018
07:30

Adámkovi budou teprve dva roky, přesto už si prožil víc než mnoho dospělých. V půl roce mu lékaři zjistili vzácnou poruchu imunity. Podstoupil transplantaci kostní dřeně, která proběhla úspěšně. Vyhráno sice ještě nemá, je ale na dobré cestě. Adámkova maminka ovšem potřebuje pomoc s financováním života bez bakterií.

Kateřina si s Adámkem prožila skutečně krušné chvíle – nejprve komplikovaný porod, pak opuštění partnerem a otcem Adámka. V šesti měsících se u Adámka objevil kašel, který nešel vyléčit. Po řadě testů lékaři objevili těžký kombinovaný imunodeficit (SCID).

Vzácná porucha imunity způsobuje vysokou náchylnost k onemocněním. Bez léčby takové děti umírají. Adámkovi ale přálo štěstí a po několika týdnech čekání se podařilo najít dárce kostní dřeně. Transplantaci absolvoval začátkem loňského dubna a od té doby se mu daří mnohem lépe.

Transplantace bývá v 90 % případů úspěšná, postižení ovšem i nadále trpí sníženou imunitou a jsou odkázání na celoživotní terapii medikamenty.

„Do budoucna ještě vůbec nevíme, co nás čeká, ale vypadá to, že jsme na dobré cestě. Dnes nám po skoro roce o maličko snížili léky. 4. 4. bude Adámek slavit 1. výročí po transplantaci, takže zanedlouho podstoupí podrobnější vyšetření. Nová kostní dřeň je nyní na 90 procentech,“ prozradila Blesku nejnovější vývoj maminka Kateřina.

Stále ovšem musí dodržovat přísný režim. „Je nutné minimálně 1 rok po transplantaci dodržování nízkobakteriálního režimu a nízkobakteriální stravy, přísná izolace od kolektivu, pravidelné kontroly a potřebná terapie...“

S tím souvisí i prosba maminky o pomoc. „Vše je to velice náročné jak psychicky, fyzicky, tak i finančně… Věřím, že mnoha lidem tento náš příběh nebude lhostejný a že snad nějakým způsobem pomůžou. Nyní bychom potřebovali výkonnou myčku nádobí, čističku vzduchu, zvlhčovač vzduchu a přírodní vitaminy značky FinClub, které by hodně napomohly momentálnímu stavu Adámka, jsou ale bohužel moc drahé.“ Adámkovi můžete pomoci i vy – příspěvkem na crowfunigové stránce přímo pro Adámka.