Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemřel Sebastianek, miminko s vzácným syndromem, kterému drželo palce celé Česko

Autor: dce - 
17. února 2018
05:00

Příběh malého Sebastianka, který loni dojal celé Česko, má bohužel smutný konec. Miminko se vzácným syndromem začátkem února i přes veškerou péči lékařů a rodiny zemřelo. 

Sebastianek se narodil loni začátkem dubna, už po porodu bylo jasné, že není něco v pořádku. Mamince Sabině lékaři během těhotenství nediagnostikovali žádné potíže s plodem, až v osmém měsíci si lékař na ultrazvuku všiml, že má miminko delší hlavičku, proč, to ale nevěděli. „Nezbývalo nám nic než doufat, že bude všechno dobré,“ popsala Sabina.

Po porodu bylo vše jasné – lékaři Sebastiankovi brzy diagnostikovali Shprintzen–Goldbergův syndrom, který se vyznačuje celou řadou příznaků, které se projevují například deformitou lebky, široce posazenýma vypoulenýma očima, skoliózou, nezvykle dlouhými prsty, vpáčeným hrudníkem atd. V Česku byl Sebastianek jediný s tímto syndromem.

Strávil týdny v nemocnici, přišly i komplikace, kdy musel být přiváděn zpět k životu. Prošel si operacemi, během kterých mu lékaři do hlavy voperovali destičku, aby mu mohli změnit tvar lebky. Lékaři ale jeho budoucnost neviděli pozitivně.

Sebastianek podle lékařů nemá šanci na život, ale on navzdory tomu statečně bojuje a my ho budeme podporovat a věřit mu do poslední chvilky, nevzdáme to,“ psala Sabina loni na sociálních sítích.

Za chlapce se ani ona, ani jeho tatínek Petr nestyděli – o jeho stavu každou chvíli informovali na sociálních sítích. Sebastiánka měli i nějakou dobu u sebe doma. Začátkem února se jeho stav ale náhle zhoršil.

Chlapeček strávil dva dny v bezvědomí a 4. únoru bohužel vydechl naposledy. „Byla jsem s nim do poslední chvíle. Teď už mu bude jen dobře,“ napsala Sabina. „Byl jsi to nejúžasnější miminko! Co byl? Pořád jsi a navždy budeš! Miluji tě a vždy budu!“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině