Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hledá se vhodný dárce kostní dřeně. Třináctiletý Matěj na vhodného kandidáta stále čeká

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ana - 
16. února 2018
20:57

Ve třinácti letech byla malému Matějovi Kučerovi diagnostikována rakovina krve. Od té doby on a celá jeho rodina, přátelé a okolí doufají, že se najde vhodný dárce kostní dřeně. Stovky dobrovolníků již vzorky krve darovalo. Kompatibilní však zatím nikdo nebyl. Pomoci však můžete i vy!

Matějovi byla diagnostikována chronická forma leukémie. „Štěstím v neštěstí je fakt, že byla nemoc diagnostikována velmi brzy. Tím pádem je stále šance na nalezení toho nejvhodnějšího dárce,“ popsal situaci Matějův otec, Honza. Mladý nadějný fotbalista v současné době chodí do školy, kde musí mít neustále roušku a užívá silné léky. Spolužáci ho podporují. „Občas, když je mu dobře si zajdeme i zakopat balónem. To mu vykouzlí úsměv na tváři. Samozřejmě bez nějaké fyzické námahy,“ doplnil tatínek.

Velký bojovník

Matěj je od svých prvních krůčků velkým milovníkem fotbalu. V rodině se tato láska zřejmě dědí, protože fotbal je i jeho velká láska. „Pokud by syna nezastavila nemoc, hrál by v SK Miletín za starší žáky, prozradil jeho otec. Oba milujeme fotbalový team Barcelony, fotbal nám jednoduše hodně spojuje.“ Stejně jako na hřišti je Matěj obrovským bojovníkem se svou nemocí.  „Z celého srdce si Matěj přeje, aby se vhodný dárce našel a on zase mohl střílet góly.

Fotbalem k nalezení dárce

Rodina a okolí chtějí za každou cenu najít vhodného dárce, a tak se rozhodla uspořádat Benefiční koncert. Ten proběhne 27. dubna na fotbalovém hřišti SK Miletín. Pomoc nabídli i experti z pražské kliniky IKEM, kteří přijedou, pokud by se našlo alespoň sto dobrovolníků.

„Původní plán byl zcela jiný. Spojili jsme se s koordinátorkou Českého registru dárců krvetvorných buněk z IKEMU Gabrielou Hoškovou a navrhli jí, že na odběr objednám autobus a přijedeme,“ vysvětluje tatínek Honza. Realita však byla taková, že se našlo tolik dárců, že sama Hošková navrhla jiné řešení. Navrhla, aby se dárci sešli na jednom místě, kde specialisté odběry provedou.

Minimum pro příjezd odběrové techniky sta dárců byl překročen během prvního dne od zveřejnění výzvy. Počet dobrovolníků však není v žádném případě omezen. „Čím více, tím je větší šance na nalezení shodné krevní skupiny,“ reagují rodiče.

Bezbolestné dárcovství

Darování kostní dřeně je v dnešní době zcela bezbolestné. Krevní centra jsou dnes skoro v každém městě. Stačí jen chvilka volného času, kdy je možnému dárci odebrána krev a zjištěna možná shoda s krevní skupinou nemocného. I v případě, že se krvetvorné buňky neshodují, je dárce zapsán do centrálního registrů dárců. Jeho odhodlání pomoci, tak i do budoucna nepřijde v niveč. Jedinou podmínku je věc mezi 18 až 40 lety a dobrý zdravotní stav. Přihlásit se zájemci mohou na facebookových stránkách

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi