Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Terezka (15) je v ohrožení života: Bez dárce krve zemře

Terezka potřebuje nutně darovat krev.
Terezka potřebuje nutně darovat krev.  (Autor: Facebook)
Autor: shp - 
17. listopadu 2017
18:36

Je to mladá a pěkná holčina. Kdyby byla zdravá, měla by celý život před sebou. Jenže to bohužel není případ teprve patnáctileté Terezky ze slovenského Zborova nad Bystricí v okresu Čadec. Dostala infekci a její život je v ohrožení. Pokud se nenajde dárce krve, může zemřít.

Jedinou nadějí pro mladé děvče je transfúze bílých krvinek. Problémem však je, že má Terezka vzácnou krevní skupinu AB negativní. Děvče leží v nemocnici v Kramárech a její stav se vážně zhoršil. Pokud se nenajde dárce, hrozí nejhorší.

„Naše 15letá Terezka Špiláková ze Zborova nad Bystricí leží od 16.8. 2017 na oddělení transplantace kostní dřeně na Kramárech. Z plného zdraví jí přestala pracovat kostní dřeň. Proto se jí netvoří krev. Žije z darované krve. Stále pro ni hledáme dárce krve.

M8 vzácnou skupinu AB negativní. Teď se její stav zhoršil. Nemá žádnou imunitu, i přes velké množství léků se její tělo nedokáže bránit,“ prohlásil pro portál zilinak.sk starosta obce Zborů nad Bystricí Juraj Hlavatý. Pokud byste na Slovensku věděli o dárci, ozvěte se na číslo +4210907 504 846.

Podívejte se na árcovství krve strážnice:

Video  Strážnice Kateřina se víc než odběru krve bála otázek Blesku. Mezi dárci měla podobně jako dalších sedm desítek kolegů a kolegyň premiéru  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Jitkabr ( 25. listopadu 2017 21:39 )

 Pravidelně daruji krev, mám O neg. Kdyby bylo potřeba, váhat nebudu. Nulka muže dát každému se stejným Rh faktorem. Akorát nejsem ze Slovenska, ale z ČR.

Thomino.cz ( 21. listopadu 2017 12:32 )

 AB negativní mám a jsem dárce krve a krevní plazmy v ČR, pokud by někdo dokázal zjistit zda je možné darovat i na Slovensku a pokud to někomu zachrání život otálet rozhodne nebudu. Holčině je 15 a život má před sebou. Redakce blesku když už zveřejní takovou zprávu by také mohla sledovat komentáře a případně se zasloužit o to aby dárce zprostředkovala.

lucie hoinsk ( 21. listopadu 2017 10:54 )

 Také mám AB negativní ale bohužel nejsem ze Slovenska

Spook ( 20. listopadu 2017 17:50 )

Zdravím sice nejsem ze Slovenska ale mám skupinu AB tu co slečna potřebuje.

Lucio1 ( 18. listopadu 2017 14:49 )

Já mám B- ta je prý také vzácná, dříve se říkalo, že je vzácná O..Tak v tom mám zmatek..

Zobrazit celou diskusi