Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po narození jí chrstli kyselinu do obličeje: Stanu se lékařkou, říká 14letá dívka

Autor: ČTK - 
11. března 2017
10:18

Je jí teprve 14 let a prakticky celý její krátký život provází obrovské bolesti a neustálé operace. Za zmrzačené zdraví a znetvořenou tvář může kyselinový útok. Šonali byla sotva narozené miminko, když se stala obětí rodinného vyřizování si účtů. Nyní dostala šanci stát se na jeden večer modelkou..

Šonali Khatunová za hlasitého potlesku diváků prošla po mole na módní přehlídce v bangladéšském hlavním městě. Nebyla to ale běžná přehlídka. Khatunová a dalších 11 modelek a tři modelové, kteří se zúčastnili přehlídky, přežili kyselinové útoky. Tento typ násilí v Jižní Asii není zcela neobvyklý. Zhrzení milenci či nespokojené rodiny si někdy chrstnutím kyseliny do obličeje oběti řeší spory.

Cílem nezvyklé přehlídky, která se uskutečnila za přítomnosti jak milovníků módy, tak diplomatů, bylo upozornit na problém kyselinových útoků a zároveň poukázat na to, že jejich oběti mohou být pořád krásné.

Pro čtrnáctiletou Khatunovou byla přehlídka zcela povznášející. Dívka se stala obětí kyselinového útoku krátce po narození. Útočníci se přeli s jejími rodiči o půdu. Kyselina jí popálila obličej a paže, což zanechalo jizvy. V nemocnici strávila téměř tři roky a podstoupila osm operací. Pachatelé útoku nebyli nikdy dopadeni.

"Jsem tak šťastná, že tu mohu být. Jednou se stanu lékařkou," řekla. Modelky a modelové prošli po mole za zpěvu a tance. Měli na sobě tradičně utkané látky od bangladéšské návrhářky Bibi Russelové.

Oběti kyselinových útoků podle organizátorů přehlídky bývají často přehlíženi, přestože jsou důležitou součástí společnosti. Přehlídka se záměrně konala večer před Mezinárodním dnem žen.

"Dnes večer tu jsme, abychom poukázali na jejich vnitřní sílu a také na to, jak daleko se posunuli," řekla organizátorka přehlídky a regionální šéfka organizace upozorňující na násilí v Bangladéši Farah Kabírová. "Často z nich čerpám inspiraci. Mají neuvěřitelnou odvahu," řekla.

Bangladéš se v posledních desetiletích snažil zamezit kyselinovým útokům přísnými postihy. Pachatelům může hrozit i trest smrti. Lékaři byli také informováni o tom, jak k těmto případům přistupovat. Útoky však stále, byť v menší míře, pokračují.

V loňském roce se v Bangladéši stalo obětí takovýchto útoků 44 osob, podobně jako v předchozích letech.

"Stydím se za to, že se takové věci v zemi dějí... Bohužel se lidé v Bangladéši nadále stávají obětí těchto útoků ať už kvůli diskriminaci či závisti. Chceme všechny o této nespravedlnosti informovat," řekla Kabírová.

Módní návrhářka, jejíž oděvy modelky a modelové předváděli, řekla, že si přeje, aby si lidé více uvědomovali sílu, kterou v sobě mají oběti kyselinových útoků, a aby pohlíželi na krásu trochu jinak. Je ráda, že se na projektu mohla podílet.

"Viděla jsem jejich jiskru a krásu. Chtěla jsem vám to ukázat. Dejte jim prosím šanci... Měli bychom respektovat rovnoprávnost a lidskou důstojnost, to je vše," řekla Russelová.

Bojovat proti násilí na ženách by podle Kabírové měla celá společnost. "Musíme jednat. Musíme přijít s novými opatřeními. Musíme zajistit našim dívkám a ženám bezpečí a tyto zrůdné činy nesmíme akceptovat," uvedla.

Video  Jak se líčí znetvořené oběť kyselinového útoku...  - Youtube.com
Video se připravuje ...
 

Zobrazit celou diskusi