Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Benefiční ples pomohl nemocné Diance (13)

Autor: Helena Lacinová, evakk - 
16. listopadu 2011
16:43

Večer splněného přání, radosti a dojetí se uskutečnil v Jirkově na benefičním plese pro Dianu Borkovcovou (13) z Chomutova. Vážně nemocná dívka, o níž Blesk psal, dostala od pořadatelů vysněný notebook. Dojatá maminka ale vidí, že benefice a dary nejsou řešením. Ze své situace viní špatné zákony. Drahou výživu bude muset kupovat dceři celý život.

„V Blesku jsem si o Diance přečetl a rozhodl se původně finančně pomoci její matce, která pro dceru kupuje drahou výživu a dostala se dluhů. Když jsem byl u nich doma, domluvili jsme se, že radši udělám radost Diance. Notebook si přála a matka na něj nemá,“ zdůvodnil volbu Petr Mácha, pořadatel akce.

Laptop koupila jeho agentura Nordproduktion z výtěžku plesu. Mácha ho Dianině matce Ladě (33) předal na pódiu a ta dojatá rozechvělým hlasem lidem poděkovala. U stolu propukla v pláč, až ji musely tišit přítelkyně. Na pomoc a dobrotu lidí žena s těžkým osudem nebyla zvyklá. Čtenáři Blesku už jí na umoření dluhu na nájmu poslali skoro padesát tisíc korun.

„Byt se nám tím podařilo zachránit. Dianka snad bude mít díky panu Máchovi a lidem hezké Vánoce, ale co dál,“ přemýšlela matka nahlas a pokračovala, že dokud se nezmění systém úhrady výživy pro dceru, bude se situace zanedlouho opakovat. „Holce nic jiného k jídlu koupit nemůžu a pojišťovna víc peněz na umělou výživu neuhradí, protože se nevejdeme do jakýchsi tabulek. To může změnit jen někdo výš,“ vzkázala ministrovi práce a sociálních věcí a jeho úředníkům. I lidé na benefičním večeru se oprávněně nahlas ptali: Změní se už na tom ministerstvu konečně něco?

U Diany před třemi lety lékaři zjistili vzácnou Crohnovu chorobu, která nemocnému nedovoluje přijímat jinou než umělou výživu. Na tu matka měsíčně doplácí z jedenáctitisícového platu až sedm tisíc korun. Od státu dostává příspěvek tři tisíce korun. Musela proto volit, zda zaplatit nájem nebo výživu pro dceru.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi