Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neuvěřitelný příběh Čecha, kterého si vybral Hitler za astrologa

Autor: Zuzana Pšenicová, evakk - 
2. října 2011
04:45

Obrovskou statečnost za druhé světové války projevil Čech Jan Kefer. Vědec, který měl pověst vynikajícího astrologa, byl vybrán nacistickými špičkami, aby se stal dvorním astrologem Adolfa Hitlera. Odolal ale obrovskému tlaku vůdcových spolupracovníků a nakonec zemřel dosud nevysvětlenou smrtí v koncentračním táboře Flossenbürg. Jeho syn Reginald vzpomíná na události té doby.

S Reginaldem Keferem, koncertním varhaníkem, dirigentem a dramaturgem, jedeme autem do Vlašimi, kde bude společně s reportérem Standou Motlem přednášet o svém otci. „Víte, já mám takové dilema – nechci se přes tátu zviditelňovat a přitom bych byl velmi rád, kdyby se o něm lidé dozvěděli. Bohužel zatím se o něm ví málo…“ začíná své vyprávění syn neuvěřitelně všestranného otce.

Rozmazloval mě

Jan Kefer zemřel v roce 1941 v pouhých 35 letech, ale v té době už patřil k největším vzdělancům své doby. Měl všestranný talent – například na jazyky – uměl dvanáct řečí – nebo na hudbu. Studoval hudební estetiku a filozofii, byl výborný klavírista. I přes své vědecké zaměření se zajímal o hermetické (tajné, mystické) směry, o magii, okultismus a také o astrologii. V té dosáhl takového mistrovství, že se o něj začali zajímat i za hranicemi. Zřejmě tak se o něm dozvěděl i Adolf Hitler, o němž bylo známo, že svůj život a činy řídil právě podle rad různých astrologů.

„Táta zemřel, když mi bylo pět let, ale mám z té doby živé vzpomínky. Zřejmě tušil svůj brzký konec, a tak mě nezřízeně rozmazloval. Třeba, když mi myli hlavu, dělal jsem strašný cirkus, jiný otec by mě zřezal, ale on přivedl společnost, aby se se mnou pochlubil,“ vypráví Reginald Kefer. Podle něj také maminka, která uměla dobře počítat, vytvářela horoskopy pro známé osobnosti. Byla mezi nimi například i Lída Baarová…

České voodoo

S nástupem nacismu sílil tlak fašistů, aby Jan Kefer odjel do Německa sloužit jejich režimu. Jenže on byl velkým českým vlastencem a to i přesto, že mezi jeho předky byla německá šlechta. Dokonce se s přáteli pokusil o tzv. magické evokace nebo útoky, které měly odvrátit od českých zemí nebezpečí nacismu. Podle vyznavačů magie totiž má člověk vedle fyzického těla i astrální a pokud se na něj zaútočí, postihne to i tělo fyzické. Je to podobné, jako když šamani praktikují voodoo a zapichují špendlíky do figurky.

Zaplatíš životem!

Tyto evokace uskutečnil Jan Kefer s přáteli celkem tři. K první mělo dojít v roce 1938 v brdských lesích, k druhé v jisté vile v Mirošovicích a poslední se uskutečnila na jaře roku 1941. Svědci prý tvrdili, že při této poslední evokaci se zjevilo cosi, co mu sdělilo: „Český národ přežije, ale ty za to zaplatíš životem.“ O tomto zjevení nejsou přesnější podrobnosti, ale říkalo se, že lidé, kteří při tom byli, byli vyděšení. Historky to nejsou nijak ověřené, ale nicméně Němci se zřejmě o evokacích dozvěděli a v červnu 1941 přišli Jana Kefera zatknout.

Osud jen v jeho rukou

„Na to zatčení se velmi dobře pamatuju. Přišli Němci, ukazovali nám odznaky a pak mě zavřeli do vedlejšího pokoje. Po nějaké době za mnou přišla ubrečená maminka a říkala, že si tatínka odvedli na gestapo. Chodili jsme za ním na Pankrác, kde si ho pamatuju jako unaveného člověka. Jak jsem se později dozvěděl, kvůli mně ho také vydírali. Pokud se nepodvolí, že mne dají na převýchovu do Německa. Táta ale nepovolil, a tak ho nakonec převezli do koncentračního tábora. Po jeho zatčení také Němci zapečetili jeho knihovnu, z níž jeho spolupracovníci zachránili jen pár knih. Mamince bylo řečeno, že jeho osud je jen v jeho rukou…“

Záhadná smrt

Němci by bývali zřejmě měli nejraději Jana Kefera živého. Ačkoliv ho poslali do jednoho z nejdrsnějších koncentračních táborů ve Flossenbürgu, který byl pověstný těžkou prací v lomu, údajně ho chtěli spíš zlomit, aby pracoval pro Hitlera. „Pro mne je jeho smrt dodnes záhadou. Otec nám psal dopisy z Flossenbürgu, ale o jeho pobytu tam se nezachovaly žádné záznamy. Přitom Němci byli tak důkladní,“ vypráví Reginald Kefer. Reportér Standa Motl, který se také příběhem jeho otce zabýval, k tomu podotýká: „Jsou i různá svědectví o posledních hodinách Jana Kefera. Jedni tvrdí, že zemřel vysílením po tahání těžkých kamenů, jiní viděli, jak celkem zdráv odešel k výslechu, od nějž ho bez známek mučení vynesli mrtvého. Dokonce se mluví o jakési mentální sebevraždě, kdy se rozhodl, že raději zemře…“

Magie jako bumerang

To ale nebyla jediná zvláštní událost v rodině Keferových. Reginaldova maminka zemřela půl roku po otci. Bylo jí jen 26 let… Jak to vypadá, její srdce nevydrželo ten nápor stresu. Malého Reginalda pak vychovávali prarodiče. „Magii jsem se nikdy nevěnoval. Ostatně tatínek vždycky říkal, že ať černá nebo bílá magie, obojí se vám může ve zlém vrátit. Pochopil jsem, že při svých magických evokacích obětoval život, což se nakonec bohužel vyplnilo,“ dodává Reginald Kefer, který se celý život věnuje hudbě a v současné době spolupracuje s olomouckým divadlem.

patrikpat ( 3. října 2011 17:07 )

To nebyli démoni - jsi na omylu. AH zneužil runové znaky (písmo Bohů) ve svůj prospěch - úspěch Slunce (Sowulo - dvojité, do sebe propletené - SVASTIKA - to byl jeho úspěch) ale jak s čím kdo zachází atd...

patrikpat ( 3. října 2011 16:52 )

Jakub: k tomu jménu přišel, když létal zhulený s kopytama nahoru

patrikpat ( 3. října 2011 16:48 )

Ševče, drž se raději svého kopyta ...

jakub-moravec ( 3. října 2011 15:01 )

lo2f, máte pravdu,všechno je pravdivé pro ty kteří tomu věří.Já například nevěřím že ty dvě letadýlka shodily obří budovy ve WTC, je to i proti přírodním zákonům tavící se oceli a podobně.

jakub-moravec ( 3. října 2011 08:08 )

Zmije, promiň, už jsem našel to bombarování Prahy,byly tam dosud nepublikované fotogrfie z bombardování Prahy. Amíci sice měli od Stalina zákaz vejít do Prahy,ale platilo to jen pro pěchotu,ne pro letadla. Amíci oznamovali Hitleru,že válku už prohrál. Ale toho bombardování Prahy na štěstí nebylo hodně, za to Berlín byl rozbombardován komplet.

Zobrazit celou diskusi