Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Brněnský dům hrůzy: Smrtící past zabila 3 lidi

Autor: Jaroslav Volný - 
22. června 2011
11:14

Přímo v centru Brna stojí naproti zdejšího Hlavního nádraží ruina domu, v němž se během několika minut odehrálo drama, které stálo život tři muže. Nemuselo k němu dojít nebýt toho, že provozovatelé tehdejšího kasina Care zanedbali snad úplně všechno, co mohli…

„Cítíme kouř ze světel,“ volal 8. ledna 2002 ve 20:17 hodin hasičům na tísňovou linku provozní zdejší herny a kasina. On i pár hostů stačilo utéct ještě před příjezdem hasičských jednotek. Ale v šatně kasina ještě pořád byli dva mladí krupiéři, kteří u televize čekali, až jim za necelou hodinu začne služba.

Dva krupiéři zůstali uvnitř

Když dva mladíci později vyběhli ze šatny, bylo už kasino plné kouře. Kudy ven? Okna do ulice nechal provozovatel „zazdít“ dřevotřískovými deskami, aby hluk zvenčí nerušil hráče. Ale jeden z krupiérů věděl, že ve stěně je přece jen malé větrací okénko. Vydal se k němu, zatímco jeho kolega se běžel ukrýt zpátky do šatny. To se stalo osudné nejen jemu.

Šli zachránit mladíka, stálo je to život

Místo, kde našli smrt 3 lidé, teď obývají bezdomovci a feťáci. Místo, kde našli smrt 3 lidé, teď obývají bezdomovci a feťáci. | Jaroslav Volný
Hasiči byli na místě tři minuty po ohlášení. „Když přijeli, viděli na římse v prvním patře mladého muže, který volal o pomoc,“ vzpomíná tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jaroslav Haid.

Od krupiéra se dozvěděli, že uvnitř je ještě jeden muž. Hasiči David Kožuský (+33) a Jaroslav Gargula (+29) se ho ihned vydali hledat. Přes minimální a později nulovou viditelnost se jim to podařilo. Ale ve chvíli, kdy Kožuský volal vysílačkou další kolegy se žádostí o pomoc při vyprošťování, došlo k mohutné explozi a prudkému vzplanutí nashromážděných plynů. Oba hasiči i krupiér zahynuli.

Provozovatel připravil smrtonosnou past

Když hasičští detektivové případ vyšetřovali, nestačili se divit. „Už rok před tím v přízemí vyhořel stánek asijského trhovce. Požár tehdy poškodil i podhled kasina,“ říká Haid. Právě jeho neodborná oprava byla příčinou dalšího, tentokrát už smrtícího požáru.

Z domu je dnes jedno velké páchnoucí smetiště. Z domu je dnes jedno velké páchnoucí smetiště. | Jaroslav Volný
Provozovatel podhled rekonstruoval, ponechal ale poškozenou elektroinstalaci a navíc původní světla nahradil novými s větším příkonem. Svorkovnice se začaly přehřívat, od nich začal žhnout polystyrén, použitý při opravě k izolaci podhledu. Z něj se uvolňoval plyn styren, který náhle explodoval.

V té chvíli se z kasina stala smrtonosná past. Okna byla zatlučena dřevotřískou, což navíc znásobilo účinky exploze. Jeden únikový východ byl zastavěný kulečníkem, druhý zamčený řetězem a bez klíčů. Tři muži vevnitř nedostali šanci uniknout…

Strašidelný dům se snad už dočká opravy

Provozovatel sice dostal mastnou pokutu za hrubé porušení požárních předpisů, konkrétního viníka se ale policii najít nikdy nepodařilo a případ odložila.

Ruina domu navíc straší v centru města už devátý rok a Brnu dělá pořádnou ostudu. Kolem objektu i v něm je páchnoucí smetiště,

Po hasiči Davidu Kožuškém zůstala vdova a tři sirotci, kteří si jeho smrt každoročně připomínají. Po hasiči Davidu Kožuškém zůstala vdova a tři sirotci, kteří si jeho smrt každoročně připomínají. | HSZ JMK
scházejí se tu bezdomovci a feťáci, na „toaletu“ si sem ale klidně odskočí i spořádaný občan.

Proč dům pořád vypadá, jako by tu hořelo teprve včera? „Mohou za to letité spory o jeho vlastnictví,“ říká mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Ten má alespoň jednu dobrou zprávu: „Došlo k výraznému posunu, město Brno se dohodlo a přenechalo objekt společnosti Porta plus, která jej v nejbližší době začne rekonstruovat,“ vysvětluje.

polly ( 24. června 2011 00:02 )

poprvé se setkáváml, že ve slově rezervní se píše"s", a ve slově skončí se píše naopak "z". No člověk se celý život učí...bude to asi tím, že Radek je filo"s"of!!! V dnešní době máme filozofy, kteří neumí psát, zato filo"s"ofují.

radekfilosof ( 23. června 2011 10:49 )

hasičů jako takových si jistě každý váží, ale to jim život nevrátí. Když se stavěly různé podobné budovy, třeba Gymnasia byly většinou zároven postaveny reservní požární schodiště.... Z toho článku se akorát dovídám, že majitel herny zazdil okna do ulice.Asi ho nenapadlo, že to takhle zkončí..

Zobrazit celou diskusi