Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vyléčený slepec už zase nevidí! Zázrak trval jen 7 měsíců

Autor: Slávka Červená, Kjak - 
8. října 2010
01:43

Zázrak zažil Karel Pavela (72) z Teplic nad Bečvou. Po 53 letech, kdy byl úplně slepý, mu před sedmi měsíci primář Pavel Stodůlka ze Zlína vrátil zrak.

Karel Pavela se s novou chutí vrhl do života, plánoval, co chce vidět a ještě dokázat. Nyní ale přišel šok. Vidění se mu značně zhoršilo. Musel podstoupit náročnou operaci sítnice. Postižený muž však nic nevzdává. Věří, že opět uvidí barevný svět…

„Odchlípla se mi sítnice. Poškození očí bylo velké a po operaci rohovky to byl na ni velký nápor,“ řekl Pavela. „Operace se zdařila, ale sítnice je velmi poškozená. Je to otázka měsíců, jak se bude situace vyvíjet dál,“ řekl Blesku oční chirurg Pavel Stodůlka. „Já mu věřím a budeme spolu dál bojovat. I tak to byl všechno zázrak,“ reagoval po zákroku Pavela.

„Těch sedm měsíců jsem byl nejšťastnější člověk na světě. Vůbec poprvé jsem uviděl manželku, celou rodinu. Teď jsem spokojený. A kdyby se to nepovedlo, děkuji pánubohu, že jsem na těch 30 procent viděl! I tak to bylo lepší než před operací. Rozpoznám pohyb a vnímám světlo. Nejsem slepý,“ řekl Pavela.

O zrak přišel při výbuchu

Ten přišel o zrak v sedmnácti letech při výbuchu ve slévárně. Poté, co mu primář Pavel Stodůlka transplantoval bostonskou umělou rohovku, začal vidět barvy a záhy po zákroku začal číst s lupou, pak i bez ní. „V televizi jsem rozeznal při fotbale pohyb míče a postavy. Krásné bylo vidět květy jabloní, květin, co máme na zahradě. Byla to krása,“ říká pan Pavela. „Ale nyní mi ani zhoršení nedělá problém. Moje mysl a duše je pořád dobrá, já se nevzdám. S panem primářem to potáhnu až do smrti. Věřím, že se to zlepší,“ řekl odhodlaně bývalý masér.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cyrilko ( 11. října 2010 15:01 )

Pán Pavela, prajem Vám aby Pán Boh Vám požehnal a zrak sa čo najviac obnovil. Strašne Vám to prajem!

anasyi ( 9. října 2010 16:28 )

hodne stesti

lysohlavek02 ( 8. října 2010 11:31 )

..jedině co stojí za to je barakunda a její grafomanské menstruační výlevy..

janamala ( 8. října 2010 09:18 )

anita ( 8. října 2010 08:25 )

a obdivuji vas optimismus,skromnost a postoj ke vsemu. Mate soudrznou rodinu,to je velke stesti. K vam by meli jit na exkurzi vsechny ty prazdne hlavy,co si nechaji odsat i to co nemaji.

Zobrazit celou diskusi