Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Motorkáři pomohli chlapci, k němuž se osud chová krutě

Autor: Ivana Žáková, jos - 
10. května 2010
08:58

Charitativní sbírkou zahájili v ne - děli sezonu motorkáři ze severní Moravy. Sjeli se do Bílovce u Studénky, aby pomohli Vojtíškovi Petrulákovi (6). Ten se kvůli vrozené mozkové vadě nemůže pohybovat ani se najíst.

Chlapce se zželelo sousedce Petrulákových z Bílovce Haně Honové (55), které se přezdívá máma moravských motorkářů. Osud Vojtíška chytil Honovou za srdce. Proto se rozhodla spojit zahájení sezony s charitou a na srazu zorganizovala sbírku.

„Ven se Vojta dostane jen v kočárku, do kterého se už stěží vejde. Nutně potřebuje invalidní vozíček,“ řekla Blesku Honová. Přímo na srazu vybrala 15 tisíc. Vozík přitom stojí 128 700 korun a rodina na něj musí doplatit skoro 21 tisíc. Sbírka ve formě nálepek za 50 korun, kterých Honová vytiskla tisíc, stále pokračuje. Vojta se narodil s mozkovou obrnou i s dalšími vadami. Má postižené ruce i nohy, trpí svalovým napětím. Neumí se sám napít ani pohybovat. „Každý den mu pícháme růstový hormon. Ten je důležitý pro srdíčko a vnitřní orgány, aby se správně vyvíjely,“ řekla jeho maminka Miroslava Petruláková (29).

Chlapec je i přes svůj osud vnímavý. Komunikuje očima a úsměvem, ale vůbec se nemračí. „V září jde do školy. Bude potřebovat pomůcky na sezení, přemísťování i komunikaci. Jsou drahé a pojišťovna je hradí jen částečně,“ posteskla si máma. Věří, že synovi pomůže nová léčba na bázi aminokyselin, která obnoví činnost mozku. Pojišťovna ji nehradí vůbec. „Vojtíšek je po lécích vnímavější a svaly už nemá tak napjaté. Udělám vše, aby mu bylo líp, i když vím, že se nikdy neuzdraví,“ dodala Petruláková.

lubobek ( 29. srpna 2010 18:08 )

jsem z Ostravy nemám žádnou garáž ani dílnu ale kdybych jí měl tak bych nenadával ale snažil bych se to udělat za min peněz a ne za tolik co oni chtějí jeto sprosťárna tolik peněz za skoro hovno výrobek a tím bych jim ukázal jaci jsme motorkáři

arew ( 13. května 2010 14:49 )

děláš ostudu Moravě! Když už ses starala doposud a vozila jsi kočárek, můžeš snad vozit vozíček ! A ten má větší kola, lépe se s ním jezdí, mohla jsi ho mít dávno a ne dělat ze sebe chudinku a snažit se hrabat prachy po slušných obyčejných lidech !! Motorkářům - klobouk dolů a šťastné dlouhé kilometry!!! Vždycky jsme věděli, že srdce motorkáře je drsné, ale zároveň citlivé !!!

anelam ( 12. května 2010 06:38 )

Milá Pavlo,právě to jsem měla na mysli-on takový vozík nedostane ani člověk natož 6leté dítě,které má ruce i mysl zdravou-čauky.Jinak maminku obdivuji a přeji ji aby to vše zvládala a vyřešila si co s dítětem až nebude moci se o ně starat.

cornellius ( 11. května 2010 21:22 )

Vozíky jsou i jiné než elektrické s ovládáním tím kdo na nich sedí a jsou taky hodně drahé... je vozík pro manipulaci s postiženými lidmi ovládaný obsluhou, ten vozík umí vyjet schody, polohovat se vedle postele a spoustu dalších věcí pro manipulaci s postiženým člověkem a spousta dalších typů... Raději přestaňte polemizovat nad kravinama a hoďte taky něco do kasičky! Nejde jen o vozík, ale spoustu dalších věcí kolem...

cornellius ( 11. května 2010 21:02 )

Měli by jste všichni pochopit, že to není o tom kdo na čem nebo v čem jezdí... já dneska málem vytáhl z auta frajírka co mě dal na plné čáře a ještě to zapíchnul přede mě a málem mě naboural, bo si všimnul na poslední chvíli že ten kamion odbočuje vlevo... a byl to mladý idiot v oktávce... je to jen o lidech a jejich mentalitě a hlavně jejich bezohlednosti ke druhým... ale tady nejde o motorkáře!!! tady jde o vůli a schopnost se zorganizovat a pomáhat tam kde to potřeba je no a my jsme prostě motorkáři a umíme i pomáhat! Jo a že jsme dárci orgánů? Blbost, z mých kamarádů nikdy nic použít nešlo! Na to máme cyklisty a inlajnisty

Zobrazit celou diskusi