Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Manželé Pokorní: Kvůli dluhu jim chtějí prodat dům...

Autor: Michal Budík - 
24. března 2010
06:02

Přijít o dům kvůli dlužným 69 korunám a 20 haléřům? Ano, i to by se vám mohlo stát! Manželé Iveta (41) a Josef (40) Pokorní ze Střelic se o údajném dluhu na pojistném u Kooperativy dozvěděli totiž až od exekutora. Ten po nich chce 18 131 korun a kvůli tomu už vydal příkaz na prodej jejich domu.

Pokorní svým třem dětem sjednali úrazové pojistky. Když ale paní Pokorná přišla na konci roku 2008 o práci, přestala je platit. „Řekli mi, že když to nezaplatím, tak pojistka zanikne,“ uvedla Iveta Pokorná důvod, proč už se pojistkami později nezabývala. Dva dny před loňskými Vánocemi ale obdržela dopis od exekutora. Sděloval jí v něm, že kvůli dlužným 69,20 korunám od ní nyní bude vymáhat zhruba 18 tisíc. A proč dluh takto narostl?

Exekutor svůj požadavek opíral o verdikt soudu. „Do té doby jsem nevěděla ani o dluhu, natož o soudu,“ tvrdí Iveta Pokorná. Přitom od Kooperativy měla nejprve dostat nejméně dvě mimosoudní výzvy k úhradě. „Nic mi nikdy nepřišlo,“ trvá si na svém Iveta Pokorná.

Ba co víc – poté, co ji kontaktoval exekutor, zavolala do Kooperativy, kde ji měla pracovnice pojišťovny opakovaně utvrzovat v tom, že si pojišťovna s její osobou žádný dluh nespojuje. Když ale včera Iveta Pokorná za přítomnosti Blesku volala exekutorovi, dozvěděla se, že se na ni na popud Kooperativy chystá kvůli dalším dlužným 30 korunám už druhá exekuce.

Tiskový mluvčí Kooperativy Milan Káňa v písemném vyjádření tvrdí, že Iveta Pokorná byla o nedoplatcích na pojistném průběžně informována. Dokládá to několika podepsanými doručenkami z roku 2007. Iveta Pokorná ale pojistky platila až do konce roku 2008! Nejméně rok tedy mohla mít oprávněný pocit, že jsou všechny její dřívější závazky uhrazeny.

„Manželům Pokorným bych doporučil, aby exekutorovi neprodleně uhradili veškerou dlužnou částku. Teprve následně by se měli zabývat tím, kde se stala chyba,“ uvedl advokát Daniel Chmela v obavě, aby exekutor nepřistoupil k prodeji jejich domu. Jen jeho zastavěná plocha činí 162 metrů čtverečných. Manželé Pokorní v něm žijí se dvěma ze svých tří dětí. Necení si ho na 69,20 Kč, ale zhruba na 3,5 – ovšem milionu!

V prosinci požadovala exekuční kancelář po Ivetě Pokorné 17 864,70 Kč. Částka sestávala z těchto položek:

*69,20 Kč původní dluh, tzv. jistina

*6669 Kč náklady nalézacího řízen

*7735 Kč dosavadní náklady exekuce

*3391,50 Kč náklady Kooperativy

* za další 3 měsíce původně požadovaná částka vzrostla vlivem úroků o 266,30 Kč

Celkem 18 131 Kč


bagr1946 ( 1. dubna 2010 22:15 )

>>>>A UDELEJ TAM PORADEK!!! JE TO SAM DAREBAK! CELA REPUBL>ROZKRADENA TO NEVADI >

anasyi ( 31. března 2010 22:36 )

lisaku,ja obcas najedu na stranky me davne domoviny,na uredni desku mesta.No cumim jak blbec,kolik lidi ma nemovitost v drazbe,kvuli castce 10.000,-.Me zarazi jedna vec,ze soudce pri rozhodovani zrejme neni pri smyslech,kdy vyda defakto na tuhle pohledavku drazebni vyhlasku.Jasne zakon zni,ze pri rozhodovani o vymahatelnosti pohledavky,pokud je nizsi,jak odhadni cena nemovitosti,tato nemovitost nesmi jit do drazby,nebot je zde viditelna neumernost.Soudce,pokud pri rozhodovani zjisti,ze zde je neumernost,navrh na prodej nemovitosti ze zakona musi zamitnout a exekutor by mel od drazby upustit.Takze,me nejde do hlavy,ze ten soudce,co rozhodl o tom,ze nemovitost muze jit do drazby,ze uz pri pohledu na dluznou castku,navrh nesundal ze stolu.Jinak mam pocit,ze leva ruka nevi co dela prava.Pokorni,by meli exekutora doporucenou postou vyzvat k upusteni od drazby nemovitosti,pro neumernost pohledavky oproti odhadni ceny nemovitosti.

anasyi ( 31. března 2010 22:22 )

anelam,mam vas dva napsane na papirku u pocitace.Anelam je Alena a Aleman je Ales.No jo,jenze ja nekoho z vas dvou zvala na pustej ostrov a nevim koho Tak musite oba

sakra ( 31. března 2010 13:53 )

Kdy už v tom uděláš pořádek. Miliardáři jsou po zlodějinách a podvodech v pohodě a ostatní jsou za pár korun mnohdy zničeni.

gogo ( 30. března 2010 17:44 )

Přesně tak ! Toto jsou úmyslně takto špatně připravené zákony, které takto vyhotovila poslanecká mafie pro své kamarády mafiánky venku. O zisk se dělí.... To víte, tady již není pomalu z čeho krást, tak i desítky tisíci od těch podvedených nešťastníků jsou dobré .... I já mám podobnou zkušenost ...

Zobrazit celou diskusi