Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Operace: Chtěla zhubnout, teď umírá

Autor: Helena Lacinová - 
22. února 2010
05:00

Cítí smrt a prosí o záchranu! Na Blesk se obrátila v poslední naději. „Kdyby mě někdo zkusil vyléčit...“ nevzdává se naděje plačící Pavla Špadrnová (38) z Bíliny. Byla na bandáži žaludku, aby zhubla kvůli operaci kyčle. A takhle to dopadlo!

Před operativním zúžením žaludku vážila 126 kilogramů, dnes má sotva 44! A dál hubne. Žaludek má tak zúžený, že nemůže přijímat potravu. Lékaři už nevědí, jak jí pomoci.

Pacientka myslí na sebevraždu, ale kvůli dětem život nevzdává!

„Chtěla bych žít a vypadat alespoň trochu normálně,“ říká. Velkou oporou je jí manžel Jan (53). Ten se netají tím, že lékaři jeho ženě už příliš nadějí nedávají. Hrozí jí amputace nohy a další zhoršení zdraví. Šestkrát denně si píchá morfin.

Její tragický příběh začal běžnou operací žaludku, takzvanou bandáží, aby zhubnula. Tu doporučil ortoped kvůli plánované operaci kyčle. Na bandáž šla v roce 2000 a během tří let zhubla skoro o 60 kilogramů! Přitom normálně se po bandáži zhubne cca 30–40 kg. Po třech letech jí bandáž odstranili a žena znovu přibrala. V roce 2006 šla na zmenšení žaludku znovu. Radost z úbytku váhy posléze vystřídaly starosti. Žena hubla dál a dál, a když si uvědomila, že je to špatně, bylo už pozdě.

Podle její ošetřující lékařky musela být bandáž příliš úzká, a proto neprůchodná. Neúčinně si na operatéra stěžovala u České lékařské komory, která její stížnost opakovaně zamítala kvůli promlčení. Loni podala žalobu k soudu. „Klientka požaduje pět milionů odškodného,“ potvrdil teplický advokát Jiří Forst, který byl nemocné ženě přidělen ex offo kvůli její sociální situaci.

Co je bandáž žaludku

Laparoskopická bandáž žaludku je chirurgický zákrok, při kterém se operativně přiškrtí horní části žaludku. Bandáž neomezí chuť k jídlu, ale umožní snížení objemu přijímané potravy a tím vede k redukci váhy. Klíčová je vůle operovaného zhubnout, i sebelepší bandáž se totiž dá takzvaně přejíst. Váhový úbytek se po operaci pohybuje kolem 2 až 10 kg za měsíc, po roce dosahuje přes 20 kg a po dvou letech je to 30 až 40 kg. Bandáž žaludku lze kdykoli odstranit bez rizika trvalých následků. Trávicí trakt se poté dostává téměř do svého původního stavu.

satanklaus ( 17. října 2010 14:32 )

stejně jako ten co věří, že zdrvá strava a sport pomohou všem

satanklaus ( 17. října 2010 14:29 )

bandáží jsou tři schválené a dva u nás neschválené druhy

satanklaus ( 17. října 2010 14:27 )

snad u tebe odjeď na mopedu nemáš páru o co u mnoha lidí běží

satanklaus ( 17. října 2010 14:24 )

to mu sháníš melouchy

satanklaus ( 17. října 2010 14:23 )

Zobrazit celou diskusi