Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Případ Jakl: Má nemocnice hlídat své pacienty?

Bohuslav Jakl
Bohuslav Jakl  (Autor: archiv rodiny)
Autor: SAN - 
16. prosince 2009
08:49

Zaslechl od lékařů, že má rakovinu. Co se Bohuslavu Jaklovi (†29) hnalo hlavou, nikdo netuší. Každopádně opustil Nemocnici Na Bulovce a po pár dnech ho našli mrtvého.

Je ale normální, aby se ztratil z nemocnice a nikdo to neřešil? Kdo za pacienty nese odpovědnost?

Podle právníků není nemocnice vězení, ale na druhou stranu musí zajistit bezpečnost pacientů!

„Bezpečnost v nemocnici je nulová a navíc je naprosto nemorální a neetické, že se k případu staví zády a tvrdí, že nic nezanedbala,“ řekl Blesku prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár. Nemocnice by se podle něj měla s rodinou mimosoudně vyrovnat.

„Pokud se nebude chtít vyrovnat, rodina by se měla obrátit na soud,“ dodal. Jenže… Podle Bleskem oslovených právníků si lidé mohou odcházet, jak chtějí, nemocnice není vězení. Například advokát Františka Vokůrky tvrdí, že příbuzní nemusí mít se žalobou úspěch. „Nemocnice nemůže bez soudního příkazu bránit pacientovi v jeho odchodu, nemá ani povinnost pacienta hlídat, proto ani nenese odpovědnost,“ řekl advokát.

Den po smrti svého muže porodila Kateřina Jaklová (31) dceru Anežku. A s tragédií se nechce ona ani rodina jen tak smířit… „V současné době zvažujeme možnosti, jak budeme pokračovat dál, “ řekla Volejníková, právní zástupkyně rodiny.

paila ( 16. prosince 2009 18:18 )

Jak to chodí na psychiatrii nevím, tohle bylo kontrétně na chirurgii a rozhodně to nebylo uzavřené oddělení. Zdrav. sestry si zavedli systém, že se návštěvy nahlásili. A pokud chtěl jít pacient mimo oddělení oznámil jim to. Jo, a taky pacient při nástupu vyplnil formulář, co si přinesl (hodinky, hodnota peněz, oblečení) Taky tam sestry pravidelně kontrolují pokoje tím, že tam nakouknout. Nikomu to tam nevadilo, protože to všichni vnímali pouze jako bezpečnostní opatření. Jsem si jistá, že z téhle nemocnici by pan Jakl umrzl. Víte Joel, ono je to hodně o charakteru a ochotě zdravotního personálu. A pokud je podle vás na případ pro psychiatrii, tak je mi vás líto.

eremita ( 16. prosince 2009 14:08 )

Když ho ochranka vyváděla, nebyl ten pán zjevně v dobrém psychickém stavu, nejde o to, jestli se mají pacienti násilím zavírat, ale v tomhle případě ho měli předat lékařům. Ti znají diagnozu, jedině oni mohou ovlivnit pacientův momentální stav, změnit způsob léčby, nasadit či vysadit medikamenty....Náhody, neprofesionalita, nezájem. Zbytečná a tragická smrt mladého člověka.

joel ( 16. prosince 2009 13:30 )

Nejsem lekar (ale to ani ty ne), ale dusevni zdravi a epilepticky zachvat spolu nesouvisi. O nejake niceni nabytku nic nevim. Pouc mne, resp. dej odkaz. Pokud nekdo byl nekdy v nemocnici tak vi, ze pokud chce odejit, tak mu v tom tezko nekdo zabrani. Pokud ovsem neni prokazatelne magor. Coz je tady asi ta zakladni otazka.

joel ( 16. prosince 2009 13:25 )

Myslim ze duvod hospitalizace jste si prave vycucal z prstu. Ostatni dedukce jsou tedy irelevantni...

joel ( 16. prosince 2009 13:23 )

To co popisujete funguje takto mozna na uzavrenych oddelenich, ve vasem pripade zrejme psychiatrie. Na normalnich pavilonech (interna, chirurgie apod.) tomu tak neni a je to logicke.

Zobrazit celou diskusi