Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Julinku (6 měsíců) zabil pneumokok! Co je to za nemoc?

Fotografie
Pneumokok - původce zápalu plic  (Autor: internal)
Autor: pad - 
31. března 2009
12:06

Nebezpečný pneumokok ukončil v polovině minulého týdne život několikaměsíční Julinky Trnkové. V pražské Všeobecné fakultní nemocnici tak podlehla závažné pneumokokové meningitidě, ke které se přidala i otrava krve a selhávání orgánů.

„Naše Julinka bojovala o život jako lev, bohužel to proti zákeřnému pneumokokovi nestačilo, a to i přes veškerou snahu lékařů,“ vyjádřila se k tragédii maminka holčičky Petra Trnková s tím, že stále doufala, že to bude jen zánět středního ucha. Najednou se však rodině život obrátil z hodiny na hodinu zcela naruby!

Pneumokok - původce zápalu plic Pneumokok - původce zápalu plic | PROFIMEDIA.CZ

Pneumokok - původce zápalu plic

Rodiče Julinky se proto obrátili na Občanské sdružení Nahlas, které se snaží společnost o infekční chorobě informovat. „Rodičům Julinky se budeme snažit pomoci, ale to nejdůležitější jsme pro ně a všechny ostatní rodiče malých dětí zatím nedokázali zajistit: přinutit politiky, aby zavedli bezplatné očkování,“ posteskl si Rudolf Kalovský, jenž stojí v čele sdružení.

Očkování novorozenců mělo být už od ledna zdarma, ale vláda návrh zákona o bezplatné vakcinaci schválila až včera. Musí ještě projít parlamentem. Jedno očkování vyjde na 6000 Kč.

✔ Co je to za nemoc?

Závažné formy pneumokokové infekce jako meningitida (zánět mozkových blan) nebo sepse (otrava krve) patří k nejzákeřnějším onemocněním s vysokou úmrtností a rizikem trvalých následků.

✔ První příznaky:

* Meningitida – zánět mozkových blan Během pár hodin, někdy i během 1–2 dní prudce stoupne horečka, objeví se nevolnost, zvracení, bolest hlavy. Často dochází ke ztuhnutí šíje, což u malých dětí poznáme špatnou hybností hlavičky. Vždy volejte lékaře!

* Sepse – otrava krve Typickým příznakem bývá vysoká horečka nebo naopak podchlazení, zimnice s třesavkou, zrychlený pulz a dýchání. U vážnějších forem otravy dochází až k selhávání orgánů. Varovné je zejména krvácení do kůže. I tady je nutné volat hned lékaře.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi