Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž, kterému rolba amputovala nohu, už zase chodí!

Autor: Ivana Žáková - 
26. března 2009
05:00

První kroky udělal Pavel Štangler (47), kterému rolba amputovala nad kolenem nohu. Blesk byl u toho, když se vlekař učil ve středu v Rehabilitačním ústavu v Chuchelné znovu chodit. Hodiny a hodiny před zrcadlem na speciálních bradlech. S protézou šel dokonce i poprvé ven.

"Není to žádná procházka růžovým sadem. Mylně jsem si představoval, že si brzy se sestřičkami a lékaři z Chuchelné zatančím valčík. Strašně moc pro mě udělali," přiznal Blesku Pavel Štangler. Sněžná fréza amputovala nohu 18. ledna, když v noci upravoval svoji sjezdovku Vráclavek na Krnovsku. Prokázal obrovský pud sebezáchovy. Hodinu vytahoval zbytek končetin zpod frézy, pak se další půlhodinu plazil 250 metrů pro pomoc.

Rána je relativně stále čerstvá, ke všemu se mu znovu otevřela. Provází ho také tzv. Fantomova nemoc. Bolí ho celá končetina, i když ji nemá. "Hlavně večer mívám křeče v chodidle i několik hodin, protože si na něj nemohu stoupnout," říká Štangler. S protézou se teď musí naučit chodit. "Když to nezvládne správně teď, pak už bude pozdě. Špatné návyky se později těžko odstraní. Musíme hned vychytat všechny mouchy," vysvětlila Blesku primářka v Chuchelné Ilona Nedvěďová.

Protéza vlekaři ale napoprvé nesedla. Odřela ho v tříslech a pořád ještě nepříjemně tlačí. V pátek mu technik protézu ještě znovu upraví. "Jde to, ale dře to. Než se mi podaří udělat správně kroky, budu víc udřený jak na velbloudu v Egyptě, kde odlétám už v úterý," vtipkuje vlekař.

"Vím, že je to pro lékaře šibeniční termín, ale v této době jezdíme každoročně po lyžařské sezóně odpočívat k moři. Egypt si vždy dáváme na Vánoce. A letos se těším jak nikdy jindy," říká Štangler. Protézu si vezme s sebou. "Musí si ale v mozku zafixovat, že má znovu nohu. Srovnat si celé tělo, držet rovně pánev, hlavu vzhůru a stejně dlouhé kroky," vysvětluje sestřička Žaneta Křemková.

"Zatím chodím jako kačer. Musím trénovat a trénovat, ať můžu jít na pivo bez berlí. V zimě už mi bude protéza na lyžích ladit," je přesvědčen Štangler. Stále plný obdivuhodné vůle, elánu a optimismu. V létě už chce jezdit na motorce. "Silnou mašinu naštěstí udržím, už jsem to zkoušel.
Nedovedu si sebe představit na invalidním vozíku. Všude mi jej dávali, ale ještě jsem v něm neseděl," konstatuje vlekař. Po dvou letech chce žádat o novou protézu, už s paměťovým kolenem a počítačem.

gabriel1988 ( 18. června 2014 09:45 )

Dobrý den pane, koukám, že máme stejný model protézy 3R80 Taky využijete možností srandiček, abyste pobavil lidi? Já to dělám neustále. Např. Policistům na žádost kontroly průkazů předávám okénkem auta nohu držím Vám palce a hodně štěstí

oldedek ( 26. března 2009 13:18 )

No vidíte a pak, že jsou furt nějaké problémy v životě lidském,... Hodně štěstí pane...

Zobrazit celou diskusi