Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Eliška (3): Jak selhali lékaři!

Autor: Ivana Žáková - 
21. března 2009
05:00

VIDEO: Eliška Bočanová (3) z Bohumína se narodila bez části páteře, lékaři však z ultrazvuku její vadu vůbec nepoznali! Po porodu jí pak předpověděli, že se nebude nikdy hýbat. Eliška, zřejmě největší malá bojovnice Česka, to ale nevzdala a lékařům vytřela zrak.

Sedí, pohybuje se pomocí rukou, udělá i stojku. Čím vším si ale dívenka musela od narození projít?

Její maminka Božena Wijová Elišku porodila, když jí bylo už 41 let. Navíc je od třiceti diabetička. Předtím se jí narodili tři zdraví kluci (19, 24 a 26). „Už deset let jsem žila s přítelem, který celou dobu toužil po dítěti. Bála jsem se ale otěhotnět kvůli cukrovce,“ svěřuje se Blesku paní Božena. „Když jsem čekala Elišku, prošla jsem nejrůznějšími speciálními vyšetřeními. Lékaři mě opakovaně přesvědčili, že dítě je v pořádku,“ pokračuje.

Na ultrazvuku doktoři pouze odhalili, že Eliška bude mít rozštěp horního patra. „Tvrdili, že je to banální vada, která se dá chirurgicky upravit. Kdyby mi řekli, že dítě se asi narodí s takovou vrozenou vadou, nechala bych si je včas vzít,“ říká Božena Wijová a drží v rukou lékařskou zprávu z konziliárního vyšetření a ultrazvuku z 8. prosince 2004. Tehdy byla v 21. týdnu těhotenství. Lékaři Porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě ovšem nepoznali, že dítěti chybí levá ledvina a hlavně část páteře. Ve zprávě doslova stojí, že páteř je v celém rozsahu bez zjevného defektu!

Rodičce dokonce zaměnili snímek z ultrazvuku a dali jí záběr dítěte v děloze od úplně jiné maminky. „Lékař mě ujišťoval, že kdyby měly všechny těhotné ženy tolik vyšetření jako já, tak by se rodily jen zdravé děti. Elišku jsem si proto bez obav nechala,“ říká máma Elišky. Dítě se ale narodilo s postižením, kterým trpí jen pár lidí na světě. Elišce chybí 15 cm páteře, dva obratle, kostrč, křížové i stydké kosti. Jak se tohle vůbec mohlo stát?


Co vzkazují Elišce čtenáři Blesku.cz? Čtěte zde!

Všechny vaše vzkazy předáme rodičům Elišky. Pokud také chcete něco statečné bojovnici vzkázat, pište na adresu:

vzkazproelisku@blesk.cz


Když se Eliška narodila, lékaři se shodli na jednom. Nikdy nebude sedět, ani se pohybovat. V tom je holčička převezla, dnes sedí, pohybuje se pomocí rukou. Lékaři jí ale přesto mnoho nadějí nedávají. Jan Staněk z Kliniky dětské neurologie Fakultní nemocnice v Ostravě doporučuje, aby Elišku sledovali odborníci nejrůznějších lékařských profesí. Když se narodila, neočekával, že bude nohama někdy hýbat.

305413:gallery:true:true

Prý ale dělá neuvěřitelné pokroky. Její stav ovšem podle něho není řešitelný neurochirurgicky. Dušan Sýkora z chirurgie páteře Hornické nemocnice v Karviné doporučuje dále neurologické sledování dívky a rehabilitaci. Také Martin Chlachula z Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě doporučuje Elišku dále sledovat nejrůznějšími odborníky. Také podle něho zdravotní problém Elišky není řešitelný.

Holčička se také léčí u docenta Jana Poula z Kliniky dětské chirurgie Fakultní nemocnice v Brně. Zde jí operovali achillovky. Ten až tak skeptický není. „Operovat páteř je ale schopen málokterý odborník v Evropě. Eliška ale naději má. Mohu jí doporučit jednoho lékaře i v Bohunicích,“ řekl Blesku Jan Poul. „Na druhou stranu kvůli absenci nervových kořenů, které ovládají spodní část končetin a močový měchýř, ale nemá u Elišky žádný význam operace jejích kyčlí,“ poznamenal Jan Poul. Eliška tak zatím pravidelně chodí jen na rehabilitaci a kvůli chybějící ledvině je i v péči urologů olomoucké nemocnice.


Pomozme společně malé Elišce

Blesk a jeho projekt Srdce pro děti už pomohl mnoha našim nejmenším, ke kterým nebyl osud přívětivý. Samozřejmě, že se budeme snažit pomoci ze všech sil i malé statečné Elišce. Ale Blesk v tom nechce a nemůže zůstat sám. Věříme proto, že osud této holčičky zaujme i vás a také vy nabídnete svou pomoc. Vítány jsou nápady a prostředky, které ulehčí Elišce její pohyb. Zahřejí ale i slova účasti. Pište na adresu tip@blesk.cz.

agerasia ( 21. května 2009 09:48 )

Je velice zajímavé, že doktoři poznali to, že bude mít dítě vadu na pusince a ne to, že ji chybí kus páteře. To je opravdu zarážející. Jinak Elišce přeji, aby ji obklopovali lidé, kteří ji budou milovat a pomáhat, aby měla alespoň trochu normální život a užívala si ho co to půjde. A nikdy nepoznala to, jak dokážou být někteří lidé zlí. Je opravdu úžasné, jak se tak malý človíček dokáže s životem poprat a ještě se usmívat. To by dokázal málokterý dospělý. Eliško, držím ti moc palečky.

euka11 ( 23. března 2009 14:08 )

Ahoj Eli i já ti přeji v tvém životě hodně štěstí a lásky a ať máš po celý svůj život okolo sebe pořád tak hodné lidičky jako je teď máma s tátou.Jsem ráda že jsi dokázala to že lidé ještě nejsou tak špatní a nevšímaví k bolestem a trápení okolo sebe.Jen co dopíšu pro tebe vzkaz hned ti i já posílám dárcovskou SMS vím je to jen kapka v moři ale když každý koho jsi svým úsilím dokázala takto vzburcovat jako mě ti pošle to minimum co SMSka obsahuje budeš mít do budoucna možná větší šanci na lepší zdravotní péči než se ti dosud dostala.A s tebou i mnoha jiným dětem o kterých nevíme.Měj se krásně a měj pořád ten krásný úsměv na tvářičce.Eva z Čelákovic

mercenery ( 21. března 2009 21:09 )

prosim vas prectete si ten clanek o cem se tam pise a potom se k tomu vyjadrete. Vzijte se do role te matky, ktera byla po lekarskym dohledem v dobe tehotenstvi a radne vysterena, kterou ujistovali ze Eliska se narodi pouze s malou vadou na pusince. Ti tzv. lekari a odbornici ji po celou dobu vlastne lhali a co vic oni ji zamenili i snimky z ultrazvuku!!! To jste mysleli ze se muze klidne stat????!!!! ano muze ale tak akorat u nas a co je nejhorsi na tom ze jim to asi i projde. proc tady resite jestli matka dite mela ci nemela mit??? Co je vam do toho??? Na to ma kazdy pravo se rozhodnout.! Soustredte se na to pochybeni a kde se vlastne stala ta chyba, kdo zamenil snimky kdo za to pones odpovednost??? jednoduche. nikdo. uz se to stalo. Pomozte najit cestu jak te male princezne pomoct a vynahradit ji vse o co vlastne v zivote prijde. Drzim ti palecky Elisko!!! Jsi jednicka!!!

coffee01 ( 21. března 2009 21:06 )

Ja si myslim ze Bobina asi vi co rika, ani technika neni nikdy dokonala a v tom veku - ke vsi ucte k te pani radsi uz nemit deti - vzdyt uz ma tri

sara123 ( 21. března 2009 20:44 )

to máte pravdu.

Zobrazit celou diskusi