Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Eliška (3) trpí vzácnou vadou: Pošlete jí svůj vzkaz!

Autor: Ivana Žáková - 
20. března 2009
15:27

VIDEO: Po zveřejnění příběhu těžce nemocné Elišky se zvedla vlna emocí. Čtenáři Blesku.cz posílají desítky dojemných reakcí, v nichž Elišce posílají slova podpory či nabízejí pomoc!

Všechny vaše vzkazy předáme rodičům Elišky. Pokud také chcete něco statečné bojovnici vzkázat, pište na adresu:

vzkazproelisku@blesk.cz

Ozvala se dokonce paní Gabrila, jejíž dvouletá dcera trpí stejným vzácným postižením jako Eliška.

Čtenářka Zuzana rodičům Elišky doporučuje špičkového německého neurochirurga profesora Majida Samiiho, u kterého se prý sama velice úspěšně léčila.

Zde jsou vybrané reakce našich čtenářů:
Před Eliškou smekám a z celého srdíčka jí přeji všechno nejlepší, ať má hodně sil a stále tak hezky veselou tvářičku!! (Jana J.)

Krásná malá holčička, ta nám ještě všem ukáže, zač je toho loket. Držím palce a pěsti a všechno, co se dá. Je moc statečná. (Veduta)

Tak tahle malá slečna je vážně FRAJERKA.....když tohle člověk vidí, tak si pak uvědomí, co je v životě hlavní a co si nikdo nemůže koupit - zdraví. (lenkahrib)

Eliško, máš obrovskou výdrž, kterou ti může každý závidět. Přeji ti, ať se ti uskuteční vše, po čem tvé roztomilé a bojovné srdíčko zatouží, hodně štěstí. (lenulinka)


Chybí jí 15 centimetrů spodní páteře. Nemá dva obratle, kostrč, křížové ani stydké kosti. Lékaři byli přesvědčeni, že bude naprosto nepohyblivá. S předpovědí plnou beznaděje spletli. Malá bojovnice to nevzdala.

Sama se naučila sedět a také pohybovat pomocí rukou. Tahle statečná holčička se jmenuje Eliška Bočanová a jsou jí tři roky! Dokonce zvládne i stojku…

 

304640:gallery:true:true


Je vůbec první s tímto postižením v Česku a ve světě jsou zaznamenány jen zcela ojedinělé případy této vrozené vývojové vady. Lékaři jsou zcela šokování Eliščinou obdivuhodnou vůlí, která prolomila veškeré medicínské prognózy a bariéry. Pomoci jí ovšem nedokážou. S případem nevyvinuté páteře se totiž v Česku doposud nesetkali.

Roky utrpení, ale i radosti

Elišce Bočanové budou příští týden čtyři roky. Ráda zpívá písničky, povídá básničky a skládá puzzle. Usměvavá, roztomilá a velmi živá holčička, které lékaři nedávali žádnou naději, že se bude někdy sama pohybovat. Eliška ovšem chvilku neposedí.

Přišla na svět se syndromem tzv. kaudální regrese. Vrozenou vývojovou vadou, která se může projevit u matek diabetiček. Typické pro ni je, že postihuje dolní končetiny. Jenže Elišce se přestala vyvíjet páteř, což lékaři vůbec nepoznali. A to i přesto, že bedlivě sledovali celý průběh těhotenství. Máma Božena už porodila tři zdravé kluky (19, 24 a 26) a Elišku čekala, když jí bylo 41 let. Navíc trpěla cukrovkou.

Podstoupila proto řadu speciálních vyšetření včetně opakovaného trojrozměrného ultrazvuku. Ten odhalil u dítěte pouze rozštěp horního patra. "Lékaři mě uklidňovali, že jde jen o kosmetickou vadu, která se dá snadno chirurgicky upravit. Že dítě je jinak zcela v pořádku. Jak je možné, že na ultrazvuku neviděli, že Elišce chybí celá páteř?" popisovala Blesku maminka Elišky Božena Wijová. Děvčátko se narodilo v nepřirozené poloze s nožičkami za hlavou. Po porodu je musela mít půl roku v sádře.

Kromě rozštěpu horního patra Elišce chybí ledvina, druhou má zdvojenou. Narodila se bez konečníku, po plastice svěrače ji máma neustále musí vyměňovat pleny. Kvůli deformaci páteře nemá ani vnitřní orgány přesně na svém místě. Protože se Elišce nevyvinula celá spodní část páteře, má ochrnuté nohy.

Eliška podstoupila už čtyři velmi bolestivé operace achillovek. Do botiček ale nožky stejně nedostane. Jelikož nemá ani kostrč, má i kyčelní klouby mimo jamky. "Dosud jsme nezaznamenali, že by se u nás narodilo dítě s takovým postižením páteře. Ve světě jde o naprosto výjimečné případy," uvedl doc. MUDr. Jan Poul z Kliniky dětské chirurgie Fakultní nemocnice v Brně, kde se Eliška léčí. Podle všeho jde maximálně o 20 dalších lidí, kteří tím trpí!

Je to malá lvice

Přestože se Eliška narodila s tolika vývojovými vadami, pere se s krutým osudem jak malá lvice. Lékaři nechápou a smekají před ní klobouk. Eliška se do tří let plazila, pak se sama naučila sedět. Obrovská zvídavost jí ale přiměla k tomu, že se začala pohybovat pomocí rukou. Dokáže i hravě dělat stojky.

"Hopsá na rukou jako koníček nebo pejsek. Ven jí ale musím dávat cyklistické rukavice, jinak si dlaně odře do krve. Je to prostě naše malá cirkusačka," snaží zlehčit těžkou situaci máma Božena. Je ovšem zoufalá z bezradnosti lékařů. O podobném postižení nikdo nic konkrétního neví.
"Operace páteře se snad provádí jen ve Finsku nebo Francii. Na konzultace se jezdí do Německa. Jenže nemáme finance, abych se vůbec na zahraniční kliniku dostala," zoufá si máma a dodává: "Snad existují pro Elišku i nějaké rehabilitační pomůcky, které by jí usnadnily život."

Pomozme společně malé Elišce

Blesk a jeho projekt Srdce pro děti už pomohl mnoha našim nejmenším, ke kterým nebyl osud přívětivý. Samozřejmě, že se budeme snažit pomoci ze všech sil i malé statečné Elišce. Ale Blesk v tom nechce a nemůže zůstat sám. Věříme proto, že osud této holčičky zaujme i vás a také vy nabídnete svou pomoc. Vítány jsou nápady a prostředky, které ulehčí Elišce její pohyb. Zahřejí ale i slova účasti. Piště na adresu tip@blesk.cz.

minyyyyy ( 21. března 2009 00:28 )

Ahoj Elisko vim ze psanim slov nijak zvlast nepomuzem i tak ti ale preju abys na sve ceste zivotem potkavala jen dobre lidi ktery te budou milovat a hlavne chranit a pomahat proto bych chtel pomoct ne jenom slovem ale i penezi prosim proto rodice EL.o zverejneni kam by se mohli posilat financni prostredky.Vim ze penize nejsou vsechno ale kdyz je mate tak je vse o trosku lehci a oto tady jde ulehcit Elisce zivot AHOJ ELISKO

bludimira ( 20. března 2009 23:01 )

Je hrozné přihlížet tomu, jak "mám" nemocné dítě a nemůžu mu pomoci. Nejhorší je, když mu neumí pomoci ani odborník. Pak můžu spoléhat a modlit se za trochu štěstí, zázraku, za to že bude právě mojí dítě silné a bojovné, s chutí k životu. A to malá Eliška je zcela určitě. Takže přeji už "jen" to štěstí a zázrak, aby se našla odborná i finanční pomoc. Proč už někdo nezaložil nějaké konto ? Určitě nezůstane prázdné !!

teri ( 20. března 2009 22:45 )

Moc ti držím palecky,at seš statečná holčička .Jo ja bych zrusila treba novoroční ohnostro a radši bych pomohla tema penězma lidem!!!! třeba tyhle malý.

mispulinkaaa ( 20. března 2009 22:33 )

Eliško moc držím palečky , ať se Ti v životě daří !!! Jsi mooc statečná slečna a veliká bojovnice!!!

pajuska87 ( 20. března 2009 21:30 )

Ahoj Eliško, si moc statečná holčička. Já a celá moje rodina Ti přejeme hodně štěstí a hlavně toho zdravíčka !!!

Zobrazit celou diskusi