Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chtěla hezčí prsa a po zákroku umírala

Autor: Zpravodajové Blesku - 
26. února 2009
05:00

Zaplatila přibližně 60 tisíc korun, svěřila se do rukou zkušeného chirurga Libora Kmenta a věřila, že až se probere z narkózy, bude krásnější a atraktivnější. Jenže z nových, větších prsou se 31letá maminka dvou dětí nikdy neradovala.

Zemřela minulý týden krátce po zákroku. A vyhlášená klinika doktora Měšťáka váhá, jestli peníze rodině vrátí!

Měla to být banální operace, při které se prsa vylepší silikonovými implantáty. Operace, jakých se dělají bez problémů tisíce. Jenže tentokrát vše skončilo tragédií.

"Vůbec nechápu, co se mohlo stát. Operoval zkušený chirurg, žena měla elastické návleky, dostala léky na zředění krve," kroutí hlavou Jan Měšťák, vedoucí kliniky Esthé. Jak včera Blesku přiznal, rodině ženy osobně zavolal.

"Byl to těžký hovor. Ale jsem přesvědčený, že naše klinika nepochybila."

Za nejpravděpodobnější příčinu je označována embolie, kdy krev ucpe plíci, přesný důvod ale chirurgové komentovat zatím nechtějí. Maminka dvou dětí za operaci zaplatila desítky tisíc korun. Vedení kliniky ale zatím nerozhodlo, jestli peníze rodině vrátí.

"Rozhodneme, až jak dopadne vyšetřování," pokračuje Měšťák. Před operací ale každý pacient podepisuje informovaný souhlas. V něm stvrzuje, že je seznámen s riziky operace...

Případ šetří policie pro Prahu 1. "Už máme výsledky pitvy, které budou zkoumat znalci," řekl Blesku policejní mluvčí Tomáš Hulan. Do sídla kliniky na pražských Příkopech včera volaly desítky lidí, žádný odlivpacientů prý ale nenastal.

Ženy na klinice smrt obrečely

Je vedoucím kliniky Esthé, kde krátce po operaci zemřela pacientka. Co si o tom Jan Měšťák myslí? Mohl byste popsat postup celé operace?

„Je to banální operace, která se provádí rutinně. Kolikrát zákrok trvá třeba 40 minut a je hotovo. Jsme z toho všichni naprosto zdrcení, máme za sebou více jak 34 tisíc bezproblémových operací.“

Jaká jsou rizika při operaci?

"Je tu možnost krvácení, opouzdření implantátů nebo se může vyskytnout zánět prsní žlázy. Také se ptáme, zda se v rodině nevyskytla rakovina prsu."

Co musí pacientka podepsat, než jde "pod kudlu"?

"Takzvaný informovaný souhlas."

Stornoval už někdo ze strachu operace?

"O tom nevím."

Kdo onu ženu operoval?

"Byl to jeden z nejnadanějších plastických chirurgů v naší republice. Libor Kment."

Za operaci pacientka dala přibližně 60 tisíc. Kam teď peníze poputují?

"Záleží, jak dopadne šetření policie. Jestli to byla plicní embolie, nebo jestli to bylo něco se srdcem. Pacientka byla už probuzena a pak to všechno začalo. Byla to vážně mladá žena, měla kompresivní punčocháče. Nechápu to."

Neodpověděl jste na otázku. Vrátíte rodině peníze?

"To vám neřeknu, je to záležitost právníků. Protože já jsem ten dělníček, co tam pracuje a mluví do Blesku. Jde o to zavinění, jestli tam nějaké bylo, tak tam musí být určitě něco navíc."

Jak na smrt reagovala rodina?

"S rodinou jsem se už setkal a všechno jsme si vyříkali. Je to náhlé, neuvěřitelné, všichni jsou z toho zdrceni. Ženy u nás na klinice brečely. Je to přece matka dvou dětí. Příšerné. Musel jsem se hodně držet, když jsem je měl u sebe. A jen těžko hledal slova."


Operace prsou

Operace prsou trvá obvykle jednu až dvě hodiny. Před zákrokem se nedoporučuje užívat např. acylpyrin, aspirin nebo anopyrin, které snižují srážlivost krve. Od půlnoci před operací je dobré nepít a nejíst. Po zákroku pacientky zůstávají na klinice 1 – 2 dny. Ceny operací se pohybují od 60 do cca 80 tisíc korun podle velikosti a tvaru implantátu.

 

hups ( 7. března 2009 23:44 )

souhlasím s vámi, každý je před zákrokem informován a podpisem to ještě potvrdí. Prostě je něco mezi nebem a zemí, co nedokáže nikdo vysvětlit, proč se tohle a zrovna třeba téhle paní stalo. Může to potkat kohokoli, kdo podstupuje jakoukoli operaci.

hups ( 7. března 2009 23:41 )

nikdo neví, proč se paní k zákroku rozhodla, třeba si potřebovala zvýšit sebevědomí. to nemůže nikdo soudit. určitě jí bylo předáno poučení o možných komplikacích po celkové anestezii. je to prostě tragedie.

angie007 ( 27. února 2009 01:20 )

měla jsem rakovinu v obou prsou, v 39 letech jsem musela podstoupit radikální obostrannou mastektomii, následně chemoterapii a dlší léčbu.Fyzic.bolesti a psychic.důsledky si umí představit jen ten,kdo to prožil.Panu docentu Měšťákovi a panu MUDr.Kmentovi vděčím za to, že se mohu zase cítit jako žena, šla jsem tam s obrovskými jizvami na hrudi namísto prsou.Než jsem se rozhodla pro ně,zjišťovala sjem informace o dalších plastických chirurgiích,ale rozhodla jsem se nejlépe, jak sjem mohla.U obou výše zmíněných lékařů jsem se setkala s vysoce profesionálním a zároveň citlivým a chápavým přístupem.Naprosto jim důvěřuji, a i přes tu smutnou událost na klinice jim kdykoliv svěřím svůj život do rukou.K plastic.chirurgům nechodí jen modelky a celebrity,které si chtějí prodloužit mládí.Mezi pacienty jsem tam potkala i malou holčičku,které pes zohavil obličej.I akovým lidem doc.Měšťák a MUDr.Kment pomáhají-ne jenom zvětšovat prsa modelkám,jak se neustále v internetdiskusích píše. A navíc-každý před operací pdoepisuje informovaný souhals-tj.je srozuměn s riziky, která mohou nastat během jakékoliv,i banální operace a která NEZAVINIL lékař.Já jsem oběma pánm lékařům vděčná,že mohu zase žít a cítit se jako normální žena.Oběma přeji jen vše dobré!!!

gogo ( 26. února 2009 19:19 )

a kolik lidí na druhé straně naprosto zbytečně hazarduje se svým zdravím. Aby se z ženy stala vycpanina s implantátem..... Nepochopitelné, co média a móda dokáží vsugerovat lidem ....

gorgina ( 26. února 2009 18:36 )

to je hrozne lehkydavat vinu ty holcine,ze si za to muze sama,vinu ma na tom cela spolecnost,kdyby bulvary casopisy a media nepublikovali na titulnich strankach jen "ty nejlepsi kousky" a za nejdulezitejsi zpravy psali o tom jak fulanito nechal fulanitu kvuli super fulanite a spolecnost by zajimalo neco jinyho,holcina by to treba na mysl vubec neprislo,manzel se taky musi ted dobre cejtit,kdyz ji nedokazal presvedcit o tom ,ze ji ma rad takovou jaka je...je to vec sebejistoty a vsech nas dohromady

Zobrazit celou diskusi