Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záměna dětí: Odškodné 3,3 milionu korun

Rodiče zaměněných dětí v pátek u soudu: vpravo matka Veroniky Jaroslava Trojanová, vedle ní sedí manželé Jan a Jaroslava Čermákovi, rodiče Nikolky.
Rodiče zaměněných dětí v pátek u soudu: vpravo matka Veroniky Jaroslava Trojanová, vedle ní sedí manželé Jan a Jaroslava Čermákovi, rodiče Nikolky.  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK - 
30. ledna 2009
15:16

DISKUZE/VIDEO: Třebíčská nemocnice bude muset za záměnu holčiček Nikoly a Veroniky vyplatit jejich rodinám celkové odškodné ve výši 3,3 milionu korun. Děti se zaměnily v porodnici po jejich narození v prosinci 2006.

Rozsudek vynesl soudce Michal Ryška z brněnského krajského soudu. Rodiny požadovaly 12 milionů korun. Nemocnice pochybení přiznala a nabídla jako satisfakci 600.000 korun. Rodiče děvčátek ji odmítli, zdála se jim nízká.

Rodina Libora Broži vysoudila 1,2 milionu korun a rodina Čermákových 2,1 milionu korun.

282358:gallery:true:true

Čtěte také: Rodiny zaměněných dětí: Hrozí doživotní trauma!

"Částka navrhovaná nemocnicí byla neadekvátně nízká," uvedl soudce Ryška. Zdůraznil, že na straně nemocnice byly zjištěny čtyři skandální "trestuhodná a neomluvitelná pochybení".

V první řadě nemocnice pochybila, když neoznačila řádně děti po porodu. Druhým pochybením je samotná záměna dětí. Třetí chybou je to, že zdravotníci nedbale prošetřili námitky matek dětí v porodnici, které upozorňovaly již tam, že patrně nastala záměna novorozeňat. Čtvrtým pochybením je to, že zdravotníci dělali po skandálu protiprávní zásahy do dokumentace dětí.

anil ( 3. února 2009 18:03 )

V porodnicích je binec. Nám dítě špatně zvážili (navážili mu o půl kila méně) a pak to odmítli opravit, prý už to zadali do počítače a když to opraví, tak prý bude ostuda. Kde je lidská soudnost?

ve24 ( 1. února 2009 16:53 )

Není mi jasné, jak v neštní době nemůžou poznat v porodnici své děti, mají je hned po porodu u sebe, tak museli vědět, jak vypadají. Nic bych jim nedala, jsou to komedianti, kteří chcou jen vytřískat prachy. Mají být rádi, že mají svoje pravé dítě, zdrave a nic jiného neřešit!

sebejka ( 1. února 2009 16:10 )

Podle mě je to málo. V době, kdy děti začínají vnímat tátu a mámu, začínají komunikovat a začíná se pevně utvářet vzájemný vztah, zjistí rodiče, že dítě není jejich. Žádné peníze to těm rodinám nemohou vynahradit, ale tu nemocnici bych pořádně "osolila", aby si ostatní dávaly větší pozor

sissy ( 30. ledna 2009 19:28 )

Konecne spravedlivy rozsudek. Nas narod uz by mel konecne pochopit, ze za chyby se musi platit, specialne treba za tuhle.Jen matky mohou pochopit,cim vsim ty rodiny musely projit a jeste budou muset prochazet a ty penize jim pravem patri.

Zobrazit celou diskusi