Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rodiče se perou o syna: Jirka (10) skončil v děcáku

Autor: Zbyněk Schnapka - 
16. ledna 2009
15:13

Zkažené Vánoce a obrovské trápení prožívá školák Jirka Kronhoffmann (10). Štědrý den proplakal a teď navíc musí být v zařízení pro děti vyžadující pomoc Robinson v Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku.

Skončil zde kvůli nekonečným sporům rodičů. Ti se rozešli a hádají se, kdo bude syna vychovávat. Otec Jiří (54) si nakonec vymohl příkaz soudu, aby chlapec nebyl ani u matky Dity (50).


Jirka tvrdí, že ho táta týral. Ale také je na něm vidět, že je hodně fixovaný na mámu. "Tety mi vyhrožují, že když nepojedu k tátovi na víkend, tak už nikdy neuvidím maminku," svěřil se Jirka Blesku. O tátovi nechce slyšet. "Mamince zkroutil ruku a mě hodil proti stěně," vypráví Jirka.

A otec má také svou pravdu. Podle něj matka syna proti němu štve. Proto si vymohl soudní příkaz, aby byl Jirka v Klenčí.

Ať má pravdu kdokoli, doplácí na to chlapec, který skončil v ústavu. Nelíbí se mu tam a zhoršil se i ve škole. "Teď jsem dostal pětku z matematiky i češtiny," přiznal se Jirka. Moc smutný je, že nemůže mít svého pejska. "Zůstal doma. Tety mi ho tady nedovolí. Já chci odtud pryč," smutně říká Jirka.

Šokující je, že kluka se nikdo na nic neptal. Všichni o školákovi rozhodují jako o věci. "Měli by znát i jeho názor. Myslím si, že Jirka měl být umístěn do Klokánku. Už dříve byl u nás 14 dní," říká Marie Vodičková z Fondu ohrožených dětí.

Jak se Jirka ocitl v ústavu?
Jirka pobýval dva týdny v Praze v Klokánku. Celkem se mu tam líbilo. Onemocněl a skončil v nemocnici. Po propuštění se do Klokánku nevrátil.  Maminka si ho odvezla domů do Plzně. Hned druhý den ráno si pro něho přišly sociální pracovnice a dva policisté a na základě předběžného rozhodnutí soudu ho odvezli do Dětského domova v Klenčí.

Co říká otec Jiří Kronhoffmann (54):
"Syn v Klenčí podstupuje terapii, aby se odpoutal od matky. Psychologové u něho odbourávají stres. Budou na něho působit tak dlouho, až se od ní odtrhne. Je jen otázka času, kdy bude chtít jít sám ke mně a taky u mne zůstane. Metody psychologů a psychoterapeutů jsou hrozné, ale klukovi to pomůže. Za vším je matka. Syna roky proti mně štve. Není pravda, že jsem s ním mrštil o zeď. To si vymyslela ona, namluvila to synovi a ten to říká, protože se jí chce zavděčit. Ona se mi tak přes kluka mstí."

Co říká matka Dita Kronhoffmannová (50):
"On nás týral. Ruku vztáhl na mne i na syna.  Klukovi i mně ubližoval. Syn nechce o tátovi nic slyšet. Není pravda, že ho proti němu štvu. Jirka si moc dobře pamatuje, jak mu táta ubližoval. Když o něm slyší, celý se rozklepe. Dokonce si začal říkat Juráš. Nechce, abychom ho nazývali Jirka. Nechce mít s tátou nic společného. Roky se mi přes syna mstí za to, že jsem od něho odešla. Vyhrožoval, že mě zničí a o kluka mě připraví."

olga ( 15. května 2009 10:04 )

Pan doktor má sice dům,ale obývá v něm pouze malý byt v 1. poschodí ,ve kterém drží dítě společně se psem, přestože má dítě silnou alergii na psí srst. Než – li by umístil psa jinam jako se to dělá v jiných rodinách, nechal dítěti vytrhnout nosní mandle,protože se dusilo.Nadále drží dítě společně se psem!!!!Takže až se u dítěte vyvine astma, to mu pan doktor nechá vytrhnout plíce?Kdy už konečně skončí toto týrání dítěte?Od prosince je dítě pod neustálým psychickým tlakem a nic se neděje!Jak dlouho to může tato dětská duše vydržet???Jaký je to milující otec,když dokáže vědomě a s radostí tolik ubližovat vlastnímu dítěti???Proč o něj tak usilovně bojuje,když se mu stejně přes svou práci nemůže plně věnovat???Proč ho nenechá matce u které bylo tak šťastné!!!PROČ???

martin1748 ( 28. dubna 2009 20:55 )

Prosím o pomoc pro Juráška.Pro ditě,které chce domů!!! Jak prosté!!! Domů ke své mámě,kterou miluje a naléhavě potřebuje! Jak prosté!!! To dítě má dětskou duši!!! To dítě má dětské srdce!!! Nejedná se o dům,zvíře ani garáž,tak proč ta cauza ohledně dítěte trvá pro dítě tak neůnosně a nesmylsně dlouho? Každý den je pro něj utrpením, vždyť on je plný bolesti,úzkosti a tíhy.Každý den se na něm podepisuje! Kam se poděla lidskost lidé??? Prosím o pomoc pro dítě.

kluci9999 ( 27. dubna 2009 15:08 )

Juráši,dobře si pamatujeme,jak jsi říkal,co Ti ten otec udělal a jak Tě bolela pořád hlava.Hrozně se nám po Tobě stýská,holky pro Tebe brečí.Chceme Ti pomoct,a taky chceme,aby jsi se vrátil.Hrozně nám chybíš.,Juráši!!!Kamarádi z hřiště

kykl ( 14. dubna 2009 19:45 )

jurase dys bil mali otec tyral.on sam mito rikal skoncil v nmocnici.a chdelbi kmamince

isolda ( 3. dubna 2009 15:52 )

Drž se chlapče,myslíme na Tebe!!!

Zobrazit celou diskusi