Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Dárius (9) je už v mámině náručí!

Autor: Martina Kašiarová - 
8. listopadu 2008
05:00

Jeho příběh dojal celé Slovensko! Malý Dárius (9), který chtěl před dvěma týdny skoncovat se svým životem, je už opět v náručí své maminky!

Sebevraždu chtěl spáchat, protože je jeho rodina chudá a jemu se za to ve škole posmívali.

Ve středu Dária po 16 dnech propustili z psychiatrie. Na hlavě kšiltovku městské policie, kterou dostal od svých záchránců, a v doprovodu své šťastné maminky se vydali domů. Chlapec ale musí v psychiatrické léčbě ještě pokračovat.

"Měl jsem se tam velmi špatně, moc jsem chtěl domů," řekl Dárius Dilík po propuštění z nemocnice. Lékaři u něj našli známky depresí. "Potřebuje, aby se k němu ve škole chovali normálně a přirozeně," zdůraznil psychiatr Jiří Cupák.
Chlapec se nejvíc těšil na mamku a bratry. Tomu staršímu – Davidovi (11) přinesl z léčení lízátka, která mu slíbil. "Já totiž nelžu," řekl bratrovi.

V Domě svaté Alžběty, kde s mámou a sourozenci momentálně žije, se nejprve rozběhl za kamarády. Až potom si prohlédl všechny věci, které mu poslali dobří lidé. "Budeme si spolu hodně hrát a o všem si povídat. Já udělám vše pro to, abychom se z naší špatné situace dostali, našli si nějaký byt a měli soukromí," věří Zuzana Dilíková (31).

Dárius se ocitl v péči lékařů poté, co se pokusil skočit do řeky Hron. Řekl, že už nechce žít – děti se mu smály, že je chudý a nemá ani na tenisky. Podle psycholožky Viery Šimkovičové jde v podobných případech o jakési volání o pomoc. "Dítě neumí situaci vnitřně zpracovat jako dospělý člověk. Takovým skutkem většinou chce říci, že se s ním děje něco velmi zlého!" varuje lékařka.