Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Dárius (9) se chtěl zabít kvůli teniskám

Autor: mkš - 
27. října 2008
05:00

Hračky, oblečení a obuv – to všechno společně se stovkami vzkazů přinesly slovenské sesterské noviny Blesku, Nový Čas, Dáriovi (9) a jeho bratrům.

Maminka Zuzana (31) a její synové měli z dárků obrovskou radost. Dárius si je však nemohl převzít osobně, protože leží v psychiatrické léčebně. Právě kvůli chudobě chtěl malý chlapec spáchat sebevraždu.

Mezi dárky byly i "skejťácké " tenisky, které si tak přál. Velkou radost měl z dárečků i Dáriův starší bratr David (11). "Bráškovi se určitě budou nejvíce líbit tenisky, které si tak moc přál," říká s úsměvem.

Dárius se pokusil o sebevraždu kvůli chudobě v rodině. Matka s jeho dvěma bratry opustila otce tyrana a s chlapci se ubytovala v azylovém domě. Podle očitých svědků Dárius při pokusu o sebevraždu plakal a křičel, že právě takovéto tenisky mu máma nemůže koupit. Potěší ho určitě i hračky, oblečení a obuv na zimu. Dary obdrží za několik týdnů, až bude moci opustit kremnickou psychiatrickou léčebnu.

"Velmi chci, abych byl už doma, abychom byli všichni pohromadě," povídá vděčná máma. "O hračky i oblečení se nebudeme hádat, pěkně se podělíme," řekl David. Rodina Dilikova bydlí nyní v Domě sv. Alžběty, který je ubytovnou pro matky s dětmi. Malý Dárius těžko nesl, že jeho rodina žije v chudobě, a deptaly ho posměšky vrstevníků. Rozhodl se tak ukončit svůj život skokem do řeky Hron. V poslední chvíli ho zachránili policisté.